Per Flakstad
Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge
Koronabonus til helsepersonell? Nei, ellers takk!
Helsepersonell er utdannet til å yte helse- og omsorgstjenester av ypperste kvalitet uansett om vi er i en pandemi eller ikke. Det kan da ikke være noe nytt at vi har kompetanse som redder liv.
Så … Hvor sikker er vår jobb?
Hvor sikker jobb har vi egentlig som helsepersonell? Ja, vi har en jobb og vi jobber ikke i en bransje hvor man har permittert ansatte. Samtidig er vi en utsatt del av arbeidslivet. Vi er en av bransjene som er mest utsatt for vold og trusler i arbeidssituasjonen. Samtidig opplever vi ofte en hverdag hvor vi er kronisk underbemannet. Hva med smitte? Vi har fortsatt en situasjon hvor det er mangel på smittevernsutstyr og vi må spare på både smitteverndrakter og åndedrettsvern så lenge vi ikke er i en situasjon med bekreftet COVID-19-smitte.
Når vi kommer i en reell smittesituasjon, er det vanskelig å si hvor mange dager smittevernsutstyret holder. Vi har også et større sykefravær enn mange andre sektorer – ikke fordi vi er late, men fordi vi utsettes for langt flere belastninger i arbeidshverdagen enn ansatte i andre yrker. Flesteparten av oss klarer ikke å stå i jobben særlig lenge etter vi er fylt 60.
Så … Hvor sikker er vår jobb egentlig?
Ikke reduser vår kompetanse til en dugnad
Helsepersonellets kjerneoppgaver er å arbeide forebyggende, behandlende, lindrende og rehabiliterende. Det har vi gjort i alle år og det vil vi også fortsette med. Som ansatt i helse- og omsorgstjenestene bidrar vi alle på en eller annen måte i koronapandemien. På sosiale medier florerer det av støtteerklæringer til helsepersonell som sikrer forsvarlige helsetjenester til innbyggerne i Norge under koronapandemien.
Mens noen snakker om koronabonuser og andre om den fantastiske dugnadsinnsatsen vi legger ned, leste jeg en kommentar om at vi fortjente «en god applaus». Tidligere i år snakket jeg med banken min, de godtok ikke applaus som egenkapital. Reduserer man fagkompetansen vår til å dreie seg om dugnad som fortjener applaus, blir jeg forbanna.
Gi oss ei heltidsstilling med ei lønn vi kan leve av og en arbeidshverdag vi kan stå i. Applausen og bonusene kan spares til dem som faktisk gjør en ekstraordinær innsats som ikke er forventet.
Vi trenger ei permanent krisepakke
Noen mener kanskje at vi er kravstore. Jeg synes ikke vi er kravstore. Det viktigste tiltaket for å rekruttere og beholde helsepersonell er å gjøre noe med arbeidssituasjonen og arbeidsbetingelsene. Det handler om å tilby ei lønn hvor vi ikke er avhengig av en partner som tjener godt, ei heltidsstilling og en arbeidshverdag vi kan stå i, uten å bli syke. Vi trenger rett og slett ei permanent krisepakke som sikrer at vi klarer å stå i jobbene våre et helt yrkesliv.
De ni siste månedene har virkelig vist samfunnet viktigheten av fagkompetansen i helsetjenestene. Vi har gjort jobben vår og det som er forventet av oss. Det kan jo umulig være noe nytt at vår kompetanse redder liv?
Reduserer man fagkompetansen vår til å dreie seg om dugnad som fortjener applaus, blir jeg forbanna.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås
Per Flakstad
Oscar Aaslund Hovin
Sandra Skillingsås