JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Koronabonus til helsepersonell? Nei, ellers takk!

2020121109580420201211102019

Per Flakstad

Hvorfor skal man få en bonus for å gjøre jobben sin? Gi oss ei heltidsstilling med ei lønn vi kan leve av, og en arbeidshverdag vi kan stå i uten å bli syke. Vi trenger ei permanent krisepakke.

Helsefagarbeider i hjemmesykepleie for barn og unge

Koronabonus til helsepersonell? Nei, ellers takk!

Helsepersonell er utdannet til å yte helse- og omsorgstjenester av ypperste kvalitet uansett om vi er i en pandemi eller ikke. Det kan da ikke være noe nytt at vi har kompetanse som redder liv.

Så … Hvor sikker er vår jobb?

Hvor sikker jobb har vi egentlig som helsepersonell? Ja, vi har en jobb og vi jobber ikke i en bransje hvor man har permittert ansatte. Samtidig er vi en utsatt del av arbeidslivet. Vi er en av bransjene som er mest utsatt for vold og trusler i arbeidssituasjonen. Samtidig opplever vi ofte en hverdag hvor vi er kronisk underbemannet. Hva med smitte? Vi har fortsatt en situasjon hvor det er mangel på smittevernsutstyr og vi må spare på både smitteverndrakter og åndedrettsvern så lenge vi ikke er i en situasjon med bekreftet COVID-19-smitte.

Når vi kommer i en reell smittesituasjon, er det vanskelig å si hvor mange dager smittevernsutstyret holder. Vi har også et større sykefravær enn mange andre sektorer – ikke fordi vi er late, men fordi vi utsettes for langt flere belastninger i arbeidshverdagen enn ansatte i andre yrker. Flesteparten av oss klarer ikke å stå i jobben særlig lenge etter vi er fylt 60.

Så … Hvor sikker er vår jobb egentlig?

Ikke reduser vår kompetanse til en dugnad

Helsepersonellets kjerneoppgaver er å arbeide forebyggende, behandlende, lindrende og rehabiliterende. Det har vi gjort i alle år og det vil vi også fortsette med. Som ansatt i helse- og omsorgstjenestene bidrar vi alle på en eller annen måte i koronapandemien. På sosiale medier florerer det av støtteerklæringer til helsepersonell som sikrer forsvarlige helsetjenester til innbyggerne i Norge under koronapandemien.

Mens noen snakker om koronabonuser og andre om den fantastiske dugnadsinnsatsen vi legger ned, leste jeg en kommentar om at vi fortjente «en god applaus». Tidligere i år snakket jeg med banken min, de godtok ikke applaus som egenkapital. Reduserer man fagkompetansen vår til å dreie seg om dugnad som fortjener applaus, blir jeg forbanna.

Gi oss ei heltidsstilling med ei lønn vi kan leve av og en arbeidshverdag vi kan stå i. Applausen og bonusene kan spares til dem som faktisk gjør en ekstraordinær innsats som ikke er forventet.

Vi trenger ei permanent krisepakke

Noen mener kanskje at vi er kravstore. Jeg synes ikke vi er kravstore. Det viktigste tiltaket for å rekruttere og beholde helsepersonell er å gjøre noe med arbeidssituasjonen og arbeidsbetingelsene. Det handler om å tilby ei lønn hvor vi ikke er avhengig av en partner som tjener godt, ei heltidsstilling og en arbeidshverdag vi kan stå i, uten å bli syke. Vi trenger rett og slett ei permanent krisepakke som sikrer at vi klarer å stå i jobbene våre et helt yrkesliv.

De ni siste månedene har virkelig vist samfunnet viktigheten av fagkompetansen i helsetjenestene. Vi har gjort jobben vår og det som er forventet av oss. Det kan jo umulig være noe nytt at vår kompetanse redder liv?

Reduserer man fagkompetansen vår til å dreie seg om dugnad som fortjener applaus, blir jeg forbanna.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy