JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Kvinner står i frontlinjen under koronapandemien

2021030810321420210309152123

Colourbox.com

Vi vil feire seirene vi har vunnet. Like viktig er det å rette oppmerksomheten mot alle kampene som gjenstår.

Randi Aven, Sara Bell, Fauzia Hussain-Wiik, Anne Kristin Førde, Dijana Saga, Katrine Froestad, Magne Hestad, Antonella Vidal, Sergio Blamey og Solveig Irene Skjerve
(Utvalg for mangfold, inkludering, likestilling og solidaritet i Fagforbundet Vestland)

Markeringen av den internasjonale kvinnedagen vil i år preges av pandemien. Sosiale arrangement slik vi er vant til 8. mars, blir satt på vent og går over på digitale arenaer. Vi er kun noen dager unna årsdagen da pandemien gjorde hverdagen til en helt annen over natten.

■ Pandemien har aktualisert den internasjonale kvinnedagen, ikke bare i Norge, men over hele verden. Kvinner rammes hardest når tjenesteytende næringer som hotell, restaurant og butikker blir stengt. Kvinners økonomiske avhengighet øker. Globalt vil ytterligere 47 millioner kvinner bli tvunget ut i fattigdom.

■ I Norge er det fortsatt langt igjen til at kvinner tjener like mye som menn. Ja, i koronaåret 2020 økte faktisk lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, viser tallene fra Teknisk beregningsutvalg.

■ Kvinner står i pandemiens frontlinje ved at de i større grad enn menn jobber innenfor service- og pleie- og omsorgsyrker. Verdien av jobben de gjør, er blitt mer synlig, men kvinnene har også en økt risiko for selv å bli smittet og for å smitte andre. Pandemien har økt belastningen for kvinner i arbeidshverdagen, økt byrdene de allerede tar i hjemmet og svekket mulighetene for å ta seg arbeid. Koronakrisen har forsterket urettferdighetene som har gjort at vi markerer 8. mars.

■ I Norge blir kvinner rammet av hvordan arbeidet i de kvinnedominerte yrkene organiseres, blant annet i pleie- og omsorgsyrkene. Deltidskrisen har tvunget folk til å jobbe flere steder. Ansatte i helsetjenestene våre opplevde allerede før pandemien at arbeidsdager preget av lav bemanning og høy belastning. Vi ser hvordan unge kvinner kun får små deltidsstillinger og må sette livene sine på vent, mens de jakter på ekstravakter for å sikre en anstendig inntekt.

■ Når kvinner må ta til takke med deltid, er det et bidrag til økonomisk avhengighet og manglende selvstendighet. Det gir dårligere pensjon, gjør kvinner sårbare både i arbeids- og privatlivet, og det opprettholder tradisjonelle kjønnsroller. Mens kvinner ikke får noe annet enn deltid, er det selvsagt med hele og faste stillinger i mannsdominerte yrker, som for eksempel i industrien.

■ Til tross for pandemien, skal vi også i 2021 bruke 8. mars til å feire seirene vi har vunnet. Like viktig er det å rette oppmerksomheten mot alle kampene som gjenstår.

■ Kvinners rettigheter har ikke gått av moten, tvert imot har pandemien aktualisert dem. Selv om vi ikke kan samles til 8. mars-markering i år, skal vi sammen skape et likestilt samfunn.

■ Vi fortsetter å kjempe for likeverd, likelønn og like muligheter!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy