JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra Grasrota

La flyktningene bli en del av samfunnet

2022042509445320220425094453

Colourbox

På grunn av den tragiske krigen i Ukraina kommer det mange flyktninger til Norge. Sørg for å integrere dem og la dem bli en ressurs både for seg selv og oss.

Hjelpepleier

Flyktningene – en utgift eller ressurs?

Det er mye man kan si om det som skjer i Ukraina, men nå vil jeg fokusere på de flyktningene som kommer til Norge. Det er allerede mange som har kommet til Norge, og en stor andel av dem har søkt asyl. Vi vet ikke hvor mange flere som kommer hvis krigshandlingene vedvarer.

Dette er ikke første gang Norge tar imot flyktninger. På 90-tallet kom 14.000 mennesker fra Bosnia-Hercegovina under Balkan-krigen. De fleste kom som hele familier. Norge hadde en helt annen plan enn andre land den gangen. Mange land tenkte at de skulle være der i kort tid, så integreringen var ikke noe det ble lagt stor vekt på. Her i Norge gjorde vi motsatt. Flyktningene ble spredt over hele landet, og integrering var et arbeid man startet tidlig og tok på alvor. Mange reiste ikke hjem etter at freden kom.

Blant bosniere i Norge har 35 prosent høyere utdanning mot 32 prosent i den norske befolkningen generelt. Svært mange bosniere er også i jobb. Dette viser at Norge gjorde noe riktig på 90-tallet, og nå må vi gjøre det samme igjen.

I min egen kommune Elverum er det stort fokus på hva ukrainerne kan bidra med og hvor deres innsats trengs. Det er fortsatt stort behov for arbeidskraft i kommunen, og enkelte steder har fortsatt utfordringer med fravær på grunn pandemien. Skoler og barnehager trenger flere ansatte og det gjør også kommunehelsetjenesten.

Det at man velger å ta integrering og norskopplæring på alvor er fornuftig. Med flyktningene kommer også mye kompetanse, og det trengs i landet vårt. For min egen kommune er det positivt med nye innbyggere, og slik vil jeg tro det også er mange andre steder. Jeg håper alle kommuner lykkes med integreringsarbeidet, og at vi i fellesskap utvikler Norge til å bli et bedre land med enda flere hender som kan bidra.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy