JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Lytt til erfarne fjellfolk og snakk med én stemme

2022011210462320220112104730

Colourbox.com/bildemontasje: Per Flakstad

Å snakke sammen før man uttaler seg om felles sak er vel noe de aller fleste av oss har lært seg.

Hovedverneombud i Kvinnherad kommune

Derfor må jeg si at jeg i dag, mandag 10. januar, blir litt undrende over hva FHI, Helsedirektoratet og regjeringen egentlig gjør.

For på nettsiden til NRK leser jeg at statsminister Jonas Støre ikke vil love konkrete lettelser i tiltakene. Rett over står det: Fjernar raudt nivå på vidaregåande.

Søndag 9. januar sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum i et intervju med Dagbladet at målet er åpne kraner til uka. I politisk kvarter mandag morgen sa Støre at han er enig med Vedum i dette.

Forvirret? Ja, jeg må innrømme at det er lett å bli det.

Samtidig leser vi om nye, ukjente virusvarianter på vei og krise blant annet på grunn av mangel på fastleger.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier til TV2 at belastningen på helsevesenet i Oslo ikke oppleves like stor mens lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, går ut og ber om hasteoppretting av flere sykepleierstillinger grunnet utslitte ansatte.

Er det rart man blir forvirret?

Utrygghet

Plusser vi på strømpriser som løper løpsk, ansatte i fritidskarantene, men som anses som friske nok til å gå på jobb, usikkerhet blant bedriftseiere, rentehopp og mye mer, så opplever jeg at det jammen ikke er rart at mange blir frustrerte.

For det kan oppleves som mangel på handlekraft, samstemthet og vinglete uttalelser der det høres ut som om kappa snus etter vinden og manglende forståelse for hvordan alt dette virker inn på «vanlige folk».

I en pandemi – med alt den fører med seg– trenger landet sterke og tydelige ledere. Om vi tar oss en tur ut og snakker med folk på grasrota, så tror jeg ikke flertallet av dem opplever statsminister eller andre ministre som dette.

Husk en gammel fjellvettregel

Lytt til erfarne fjellfolk er et gammelt turråd vi har hørt siden vi var små. Det er nå et underpunkt i den reviderte utgaven av våre ni fjellvettregler, og det kan være en god rettesnor for mye annet enn turer i fjellet.

Har dette blitt gjort under pandemien?

Har regjeringene våre under denne pandemien lyttet til fagfolk på gulvnivået? Har de tatt signalene om utslitte ansatte både innen oppvekst, renhold og helse på alvor? Eller har vi havnet på nivået: «Jeg hører hva du sier, og jeg skal ta dette med meg», samtidig som de uttrykker uro og undring over stigende sykefravær og varskurop fra dem jobber midt i stormen.

Har de lyttet til de små bedriftene som har fått beskjed om at dette ville bli røde tall og arbeidsledighet?

Det er vanskelig å spå, især om fremtiden når den ser så usikker ut som nå. Og sikkert ikke lett å stake ut rett kurs når det har blåst opp til pandemi og smitten kommer i stormkast. Men det skader i alle fall ikke å lytte til både fagfolk og de som står midt i stormen og jobber til de nesten stuper.

Og gjør i hvert fall ikke saken bedre om man har sprikende og forvirrende utsagn i media.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy