Colourbox
Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson for SV
Senter for omsorgsforskning har i en nylig rapport dokumentert det vi dessverre vet: Sykehjemsansatte rekker ikke å hjelpe beboerne med de helt grunnleggende behov som kroppsvask, munn- og tannstell eller hjelp ved måltider. Og ikke minst: den psykososiale omsorg og behov for samtale.
Som folkevalgte må vi alle erkjenne: dette har vi visst. I årevis har sykehjemsansatte fortalt oss at de går hjem fra jobb, fortvilet over at det er så mye de ikke har rukket. I fortvilelse slutter de i jobben. Hver femte sykepleier slutter i yrket før det er gått ti år.
Løsningen er først og fremst denne:
Politisk og administrative beslutningstakere må tvinges til å sette på tilstrekkelig med personalressurser. Finansiere de nødvendige stillinger. Fra SVs side har vi foreslått en nasjonal kvalitets- og kompetansebasert bemanningsnorm, fleksibel og tilpasset situasjonen på det enkelte sykehjem. Det totale stillingsressursbehovet er nok det samme på sykehjemmet i Kirkenes som på Stovner, men kompetansebehovet kan være forskjellig. Normen gir svaret på hvilke lønnsmidler som totalt sett må bevilges for at vedtatt kvalitetsstandard skal opprettholdes.
Og det er en bemanningsnorm, ikke en pleienorm. God eldreomsorg er avhengig av bred kompetanse, og mange yrkesgrupper.
Stavanger har vist en retning: I år har kommunen økt driftsbudsjettene med 21 millioner kroner på husassistenter på sykehjemmene, en økning med cirka 3 pr. sykehjem. Og neste år øker de ytterligere. Husassistentene tar seg av aktiviteter som ikke handler om direkte pleie; som matservering, hjelp til å reise seg, vask, tøy og ikke minst: være sammen med beboerne i dagligstua. Dette gjør at fagutdannet helsepersonell kan bruke tida til det de er utdannet til.
Sykehjem må bli en attraktiv arbeidsplass, slik at vi kan rekruttere, og ikke minst beholde de som jobber der. Får man sykepleiere, fagarbeidere og andre yrkesgrupper til å bli i jobben sin, og utvide stillingsbrøken, er svært mye løst for bemanningskrisen i norsk eldreomsorg.
Vi har bemanningsnorm for barnehager og skoler. Det betyr at det er et sikkerhetsnett i bunnen. Hvorfor skal ikke fellesskapet sørge for samme sikkerhetsnett for våre eldre?
Som politiske beslutningstakere må stortings- og kommunepolitikere tørre å få vite hvilken kostnad dette har, og ta regningen. I dag tas regningen av feil person: Den ansatte i eldreomsorgen. Den betales i belastning, stress, sykefravær og uførhet. Men man skal ikke bli syk av å jobbe i omsorgen.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
SV
Colourbox
SV