Når det ikke fins rom i herberget

Tidligere i år ble beboere og ansatte ved Ila hybelhus i Oslo informert om at hybelhuset skal nedlegges fra sommeren 2015.

2014121112000020141211102330

«Det er betimelig å spørre hvor de rusavhengige nå skal gjøre av seg.»

I forbindelse med høstens budsjettdebatter har det kommet bekymringsmeldinger fra mange kommuneansatte om kutt i lavterskeltilbudet på rus- og psykiatrifeltet. Ikke minst er bekymringen stor i hovedstaden.

Tidligere i år ble beboere og ansatte ved Ila hybelhus informert om at hybelhuset skal nedlegges fra sommeren 2015. Dette kommunale tilbudet for rusavhengige i Oslo har i dag 38 korttidsplasser og 20 akuttplasser. Fagforbundet Helse, sosial og velferd har aksjonert mot nedleggelsen og krever at den utsettes så lenge et tilfredsstillende alternativ ikke er på plass.

Det kan være flere gode grunner til å legge ned hybelhuset, ifølge fagfolka. Blant annet at det er altfor stort, og at det ikke er hensiktsmessig å ha akuttplasser under samme tak som resten av botilbudet. Brukerne fortjener noe bedre.

Onde tunger vil imidlertid ha det til at nedleggelsen ikke skjer først og fremst for at de rusavhengige skal få det bedre, men fordi området rundt hybelhuset blir stadig mer attraktivt for byens næringsinteresser. De siste årene er det bygd kjøpesenter og mange nye boliger i området, og en stilig restaurant har erstattet den brune kafeen Tranen i første etasje av hybelhuset. Beboerne på Ila hybelhus passer dårlig inn i dette bildet.

Uansett grunn, er det betimelig å spørre hvor de rusavhengige nå skal gjøre av seg. En del av dem havner kanskje på gata sammen med de altfor mange kronisk bostedsløse i hovedstaden. Det er en mangeartet gruppe av blant andre rusmisbrukere, psykisk syke og romaer. Felles for dem er at vi helst ikke vil ha dem i nærheten av oss.

Jeg må innrømme at jeg ikke er særlig begeistret over å finne madrasser og husgeråd under buskene i bakgården vår, og at jeg bidrar til at de uønskede gjestene må flytte på seg. Men jeg ser at forflytningen ikke løser noen grunnleggende problemer.

Når kommunen legger ned sine tilbud på rusfeltet og samtidig reduserer de økonomiske tilskuddene til frivillige organisasjoner som forsøker å ta vare på sårbare grupper, er jeg redd for at hverdagen blir enda tøffere for mange.

Dommen over Ila hybelhus faller idet Fagbladet går i trykken.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy