Når unntaket blir regelen

Regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven har blitt møtt med overveiende negativ respons.

2014101612000020141016113744

Også blant Fagforbundets medlemmer er det delte meninger om lange vakter.

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

En samlet fagbevegelse – også utenfor LO – har aksjonert over hele landet mot forlengelse av normalarbeidsdagen, økte rammer for overtid og ikke minst åpning for økt bruk av midlertidige stillinger.

Fagbevegelsen har blitt kalt stivbeint og gammeldags, en bremsekloss som ikke vil være med på en modernisering av arbeidslivet. I diskusjonen om langturnus har det vært store meningsforskjeller.

Også blant Fagforbundets medlemmer er det delte meninger om lange vakter, men bred enighet om at langturnus kan fungere godt for både ansatte og brukere, for eksempel i boliger for personer med utviklingshemning. Mer enn 60 prosent av søknadene forbundet har fått om dispensasjon er innvilget.

Det er når unntaket kan bli regelen, det er på tide å rope varsko. Og da er det ikke bare fagbevegelsen som holder igjen. En av de sterkeste kritikerne av regjeringens forslag er Arbeidstilsynet. Det anklager regjeringen blant annet for ikke å ta hensyn til forskningen på området, og konkluderer med at den såkalte oppmykningen av arbeidsmiljøloven kan føre til mer sykdom, mer stress og flere ulykker.

Arbeidstilsynet mener også at lange arbeidsdager kan være skadelig for både helse og sikkerhet, og at særlig kombinasjonen av midlertidige stillinger og økt mulighet for lengre arbeidsdager samlet sett kan gi et uheldig resultat.

Et stort flertall av Fagforbundets helsefagarbeidere ønsker ikke langvakter. Særlig ansatte med en viss fartstid ser farene ved at vi kan gå mot et arbeidsliv som du må være ung og frisk for å klare i lengre perioder.

Nå må det også sies at ikke alle er negative til regjeringens forslag. NHO ønsker lovendringene velkommen – de har lenge krevd et mer fleksibelt og moderne arbeidsliv. At det betyr å gå tilbake til ordninger som ble forlatt for mange tiår siden, må vel kalles å bevege seg baklengs inn i framtida.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy