Per Flakstad
Leder i pensjonistutvalget Fagforbundet region Tønsberg
Nestleder i pensjonistutvalget Fagforbundet region Tønsberg
I en artikkel på Fagforbundets nettsider jubler nestleder Odd Haldgeir Larsen for den «gode» nyheten om at kontingenten for de yrkesaktive medlemmene, hvis landsmøtet høsten 2022 vil, blir redusert. Det sies lite om at en av forutsetningene for å få det til, er at pensjonistene slutter å stjele av de yrkesaktives penger og begynner å betale for oss. Vi betaler kontingent nå også, men altfor lite mener flertallet i utvalget som forbundsstyret satte ned for å vurdere kontingentspørsmål.
Vi mener det er på tide at også de dårlige nyhetene kommer fram.
På landsmøtet i 1998 i Norsk Kommuneforbund (som i 2003 slo seg sammen med Norsk helse- og sosialforbund til Fagforbundet) ble en pensjonistkontingent innført – under forutsetning av at det politiske og organisatoriske arbeidet for pensjonistene i forbundet skulle styrkes. Noe som i dag i hvert fall kan settes spørsmålstegn ved. Pensjonistkontingenten er siden revidert med konsumprisindeksen for å ta høyde for prisveksten. På disse årene har kontingenten for pensjonister og uføre økt fra 300 kroner til 950 kroner pr. år. En økning på 316 %. Utvalget foreslår nå en økning fordelt over fire år til 1500 i året. Antakelig i tillegg å bli justert etter konsumprisindeksen hvert år framover.
Det virker som om noen har glemt at mange av våre medlemmer har stått i lavtlønte deltidsstillinger med kort yrkeskarriere. Dette gir store konsekvenser for tjenestepensjonen. En tredel av Fagforbundets medlemmer går av som minstepensjonister. De har en pensjon som ligger under EUs fattigdomsgrense.
Velferdsstatens grunnprinsipp er å «yte etter evne og få etter behov». Noe fagbevegelsen også omfavner. Dette prinsippet skal gjelde de yrkesaktive i forbundet, men ikke pensjonister og uføre som alle betaler samme kontingent uansett pensjonsytelse. Dette er mulig med en lav kontingent, men ikke med det nye forslaget. Det er et nederlag for solidariteten i forbundet.
Vi som skriver dette er leder og nestleder i pensjonistutvalget i Fagforbundet region Tønsberg. Vi arrangerer temamøter og en dagstur og en teatertur hvert år. Møtene har vi klart å holde uten inngangspenger, men på turene må deltakerne betale en egenandel selv om pensjonistutvalget betaler en del av utgiftene. Likevel sier mange pensjonister og uføre at de ikke har råd til å betale egenandelen.
Skulle det gå så galt at forslaget om økt kontingent for pensjonister og uføre går gjennom på landsmøtet til høsten må det, hvis vi fremdeles skal kunne kalles oss en solidarisk organisasjon, innføres et solidarisk kontingentsystem for oss også. Altså prosentsats av den enkeltes pensjonsytelse.
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Per Flakstad