O jul med din glede

Vidar Eriksen

Hver høst bestemmer jeg meg for at i år skal jeg ta fornuften fatt og ikke bruke så mye penger til jul at jeg går inn i det nye året med slunken lommebok.

2013121912000020131219110405

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

Hvert år tror jeg at jeg skal klare å motstå kjøpepress og julegalskap. At alle skal få en minehund i gave (utenom de aller minste) og at jeg ikke har kjøpt inn mer mat og drikke enn at det er passe tomt i skapene andre nyttårsdag.

Jeg tenker fornuftige tanker om at forbruket i vår del av verden er altfor høyt, og at hvis vi har tenkt at våre etterkommere skal ha et sted å bo, må vi ta rev i seilene. Dette tenker jeg mye på helt til desember nærmer seg. Da er det som om en annen tar bolig i meg.

Det starter som regel pent og rolig med en presang eller to til en overkommelig pris. Men det ene fører det andre med seg, og

plutselig kommer jeg en sen ettermiddag hjem med fulle handlenett.

Jeg prøver å tenke hardt på verdens fattige og spesielt på alle barna som lever under fattigdomsgrensa i vårt eget land. Men snart står jeg i kø hos slakteren og peker entusiastisk på ribbe og sylte og hjemmelaget leverpostei, og kommer ut med mer enn jeg trenger.

Når det nye året er vel på plass, er fryseren full av tiloversbleven julemat som jeg vet jeg aldri kommer til å spise. Men ikke kaste før til sommeren, nei.

Det er da det er godt å ha en nabo med BMW og direktørlønn. Som har gitt dattera si sertifikat i julepresang og sønnen en motorsykkel – riktignok pent brukt. Plutselig er jeg litt fornøyd med meg selv tross alt – jeg har dog fremdeles tjukkas-tv, og bilen er en litt sliten Citroën som jeg deler med to andre.

Det er viktig at vi strammer livremma i dette landet – de fl este av oss i alle fall. Og det er viktig at noen får en minehund i julegave. Men vi vet alle at det vi gjør mellom nyttår og jul får mye større effekt enn det vi bedriver mellom jul og nyttår.

Derfor har jeg bestemt meg for at jeg skal feire jul i år med

god samvittighet. Men neste år, da…

God jul!

Det starter som regel pent og rolig med en presang eller to til en overkommelig pris.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy