JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Palestinerne fortjener et bedre liv

2022020209131820220202091318

IDF

Det verste med å komme hjem fra Midtøsten er at kontrastene mellom mitt liv her og palestinernes liv der er så store at det gjør vondt.

Hjelpepleier

TV 2-serien «Bortført» kom i fjor og handler om to israelere og en nordmann som blir kidnappet av IS. Serien viser oss situasjonen i Norge, Israel og Palestina. For ja, Gaza er Palestina, og det er også Jerusalem selv om serien viser noe annet.

Mange palestinere har levd under israelsk okkupasjon i lang tid. FNs generalforsamling kom i 1947 med en ikke juridisk bindende anbefaling om at Palestina burde deles i to, der jødene ble tildelt 55 prosent av jorda, mens palestinerne fikk 44 prosent. Da krigen endte i januar 1949, satt Israel igjen med et landområde som var 77 prosent av det historiske Palestina, altså med 22 prosent mer av det historiske Palestina enn det FNs delingsplan hadde foreslått.

I dag sitter Israel med mye mer og Palestina er nesten borte fra kartet, men menneskene bor der ennå. Under umenneskelige forhold. I serien får ser vi Hamas som styrer Gaza. De har et krav til Israelske myndigheter, og det er å stoppe bombingen av Gaza. Israelske myndigheter stopper i 24 timer og virker som helter fordi de gjør det. Etter 24 timer starter bombingen igjen, og den har ennå ikke stoppet.

Uskyldige mennesker rammes hver dag. Barn vokser opp i Verdens største fengsel uten muligheter for å dra noe sted. I serien ser vi ei lita jente fra Gaza med kreft som trenger livsnødvendig hjelp i Jerusalem. Behandlingen av visumsøknaden tar lang tid og hun får til slutt lov å komme ut av Gaza og til medisinsk hjelp. Men dette er et sjeldent tilfelle. Folk dør på grensa på vei ut av Gaza mens bombene faller bak dem.

Virker dette uvirkelig? Ja, det syntes jeg også. Men det var før jeg fikk se det med egne øyne i 2014. Norsk Folkehjelp har kontor der nede, og med hjelp fra en god venn fikk jeg være med til Gaza. Og jeg kan forsikre dere: Alt vi hører om derfra er sant. Gaza er Verdens største fengsel med svært lite tilgang til rent vann og strøm kun én time i døgnet. Skoler, sykehus og brannstasjon er bombet. Barna som bor der mangler livsglede i øynene sine.

Israel er offeret i denne TV-serien, men i virkeligheten har staten Israel og USA etter min mening all skyld!

Det som skulle bli en trygg og god jødisk stat etter andre verdenskrig er i stedet blitt en stat som bruker milliarder på å holde Palestinere fanget – med mange sjekkpunkter de må bruke lang tid på å komme gjennom, mur, våpen og trakassering. Resten av verden vet hva som foregår.

Jeg har vært mange ganger i Palestina, både med Fagforbundet, LO og på egenhånd. Det verste med å være der er å komme hjem. Hjem til en flyplass som er trygg og hvor jeg ikke må stå naken og få tusen spørsmål om hvem jeg er og hva jeg har gjort. Hjem til nok mat og rent vann. Hjem til legehjelp. Hjem til trygge gater og mulighet til å dra hvor jeg vil. Hjem til familie og venner som lever og som har det bra.

Palestinerne fortjener det samme i sitt land, men kontrastene til livene som leves i Gaza og mitt eget liv i Norge er så store at det gjør vondt inni meg.

Hvorfor bomber Israel fortsatt Gaza? Ikke vet jeg, men nok er nok. Verden må stoppe det jeg mener er en militær mobbing av 1,9 millioner mennesker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy