JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Pandemiavtale kan presse kommunene til å gi flere ansatte heltid

2022040110111720220404073717

Sissel M. Rasmussen

Kanskje kan koronapandemien har ført noe godt med seg. Nå har vi mulighet til å sørge for at heltid skal være hovedregelen for ansatte i helsesektoren.

Hjelpepleier

Alt for mange jobber ufrivillig deltid og som ringevikarer. Problemet er ikke at de ikke får jobbe, men at de ikke har faste arbeidsavtaler, og at de ikke har en fast jobb å henvise til hvis de for eksempel skal ha lån i banken.

Usikkerhet og uforutsigbarhet preger hverdagen deres. Det er slitsomt både fysisk og psykisk.

Det er ikke så mye positivt å si om pandemien vi forhåpentligvis er i ferd med å legge bak oss. Men kanskje kan avtalene som er gjort i forbindelse med den føre til at heltid blir hovedregelen for helseansatte.

Det er jo i så fall positivt.

I forbindelse med pandemien inngikk Kommunenes interesseorganisasjon KS 20. desember i fjor en sentral avtale med arbeidstakerorganisasjonene. Denne avtalen utløser dobbel overtidsbetaling for fulltidsansatte som jobber mer enn normalt arbeidstid og dobbel overtidsbetaling for deltidsansatte som jobber mer enn 20 timer pr. uke.

Avtalen ble inngått for å sikre at det er nok folk på jobb under pandemien. Den varte fram til 30.april, og nå mener jeg den avtalen må brukes for å sikre flere ansatte fulle og faste stillinger.

Nå må arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonen forlenge avtalen og gjøre den permanent. Slik som avtalen er i dag vil en deltidsansatt få 200 prosent i tillegg til vanlig lønn på det som er mer en samlet arbeidstid på 20 timer i uka. Dette er selvfølgelig et gode for arbeidstakeren og en dyr avtale for kommunene som betaler lønningene. Kanskje er dette økonomiske presset det som må til for å sikre ansatte hele og faste stillinger. 

Tall fra KS viser at i 2021 var det 42,8 prosent som jobbet deltid i kommunesektoren. Dette er alt for høye tall med tanke på at KS, Fagforbundet, Delta og Norsk sykepleierforbund i 2013 skrev under på en heltidserklæring som ble fornyet så sent som i august 2021.

 Mange ringevikarer og deltidsansatte kan få høyere stilling hvis denne avtalen fortsetter. Kommunene vil raskt innse at det er billigere å ansette fast enn å ha vikarer på mer enn 20 timer i uka. Mange vil nok komme med grunner til hvorfor dette ikke skal fungere, men det er viktig å huske på at kommunene er store og har mange ulike arbeidsplasser. Det er mulig å finne løsninger for fast heltid.

Med god planlegging, dialog og nye tanker vil dette være mulig å gjennomføre. Det vil også være den billigste løsningen for kommunene.

Men det viktigst av alt er at det vil være den beste løsningen for ansatte og de som bruker kommunens tjenester.

 Jeg håper avtalen fortsetter og at vi nå endelig skal få slutt på alle disse ufrivillig deltidsstillingene. Det vil gi svært mange ansatte en livsendring i positiv retning.

Og det vil etter min mening gi innbyggerne en bedre kommunal tjeneste.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy