Sissel M. Rasmussen
Hjelpepleier
Alt for mange jobber ufrivillig deltid og som ringevikarer. Problemet er ikke at de ikke får jobbe, men at de ikke har faste arbeidsavtaler, og at de ikke har en fast jobb å henvise til hvis de for eksempel skal ha lån i banken.
Usikkerhet og uforutsigbarhet preger hverdagen deres. Det er slitsomt både fysisk og psykisk.
Det er ikke så mye positivt å si om pandemien vi forhåpentligvis er i ferd med å legge bak oss. Men kanskje kan avtalene som er gjort i forbindelse med den føre til at heltid blir hovedregelen for helseansatte.
Det er jo i så fall positivt.
I forbindelse med pandemien inngikk Kommunenes interesseorganisasjon KS 20. desember i fjor en sentral avtale med arbeidstakerorganisasjonene. Denne avtalen utløser dobbel overtidsbetaling for fulltidsansatte som jobber mer enn normalt arbeidstid og dobbel overtidsbetaling for deltidsansatte som jobber mer enn 20 timer pr. uke.
Avtalen ble inngått for å sikre at det er nok folk på jobb under pandemien. Den varte fram til 30.april, og nå mener jeg den avtalen må brukes for å sikre flere ansatte fulle og faste stillinger.
Nå må arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiverorganisasjonen forlenge avtalen og gjøre den permanent. Slik som avtalen er i dag vil en deltidsansatt få 200 prosent i tillegg til vanlig lønn på det som er mer en samlet arbeidstid på 20 timer i uka. Dette er selvfølgelig et gode for arbeidstakeren og en dyr avtale for kommunene som betaler lønningene. Kanskje er dette økonomiske presset det som må til for å sikre ansatte hele og faste stillinger.
Tall fra KS viser at i 2021 var det 42,8 prosent som jobbet deltid i kommunesektoren. Dette er alt for høye tall med tanke på at KS, Fagforbundet, Delta og Norsk sykepleierforbund i 2013 skrev under på en heltidserklæring som ble fornyet så sent som i august 2021.
Mange ringevikarer og deltidsansatte kan få høyere stilling hvis denne avtalen fortsetter. Kommunene vil raskt innse at det er billigere å ansette fast enn å ha vikarer på mer enn 20 timer i uka. Mange vil nok komme med grunner til hvorfor dette ikke skal fungere, men det er viktig å huske på at kommunene er store og har mange ulike arbeidsplasser. Det er mulig å finne løsninger for fast heltid.
Med god planlegging, dialog og nye tanker vil dette være mulig å gjennomføre. Det vil også være den billigste løsningen for kommunene.
Men det viktigst av alt er at det vil være den beste løsningen for ansatte og de som bruker kommunens tjenester.
Jeg håper avtalen fortsetter og at vi nå endelig skal få slutt på alle disse ufrivillig deltidsstillingene. Det vil gi svært mange ansatte en livsendring i positiv retning.
Og det vil etter min mening gi innbyggerne en bedre kommunal tjeneste.
LANGT NEDE: Assistenter på SFO og skole er på den laveste delen av lønnsoversikten. (Illustrasjonsbilde).
Sissel M. Rasmussen
KRAV: LO og NHO, her ved toppene Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik, utveksler sine krav i lønnsoppgjøret 14. mars.
Jan-Erik Østlie/Leif Martin Kirknes
2023: Slik startet mellomoppgjøret for to år siden. LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-sjef Ole Erik Almlid hilser. Oppgjøret ble ikke løst før LO hadde streiket i fire dager.
Tormod Ytrehus
TAPTE IGJEN: Beredskapsforelder Bente Øiestad sammen med advokat Morten Mønnich fra Fagforbundet.
Kristin Svorte
FORKJELL PÅ FOLK: I noen få jobber er månedslønna over 185.000 kroner.
Gorm Kallestad / NTB
Årets lønnsoppgjør starter med at LO og NHO utveksler sine krav fredag 14. mars.
Colourbox
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
Sissel M. Rasmussen
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik