Meninger

Så var arbeiderne allerede glemt

2020043014354220200430143539

Kathrine Geard

De som står midt i krisen må også få være med når korona-situasjonen skal evalueres.

Tillitsvalgt Fagforbundet

I krisen har ansatte innen helse- og omsorgstjenestene, barnehageansatte, renholdere, bussjåfører, lærere, butikkansatte og mange flere typiske lavlønnsyrker blitt applaudert for innsatsen og definert som samfunnskritiske funksjoner.

En har nemlig innsett hvor avhengig samfunnet er av at de møter på jobb også når viruset herjer som verst. Det har heller ikke manglet superlativer og lovord i utallige pressekonferanser og debatter, plutselig var helt vanlige arbeidsfolk heltene i historien. Den norske modellen og trepartssamarbeidet løftes fram som suksessoppskrift på velferdsstaten og måten vi håndterer korona-situasjonen. Som tillitsvalgt og sosialdemokrat har jeg stusset over at selv hardbarkede liberalister ser ut til å ha snudd, i det minste for en stund.

Men krisen er ikke en gang over før arbeiderne igjen er glemt! Myndighetenes håndtering av krisen skal nemlig nå evalueres, og en uavhengig kommisjon ledet av Stener Kvinnsland er nedsatt av regjeringen. Men tror dere Erna Solberg og hennes kolleger fant plass til en representant fra arbeidstakerorganisasjonene til de arbeidsfolkene vi alle er så avhengig av? Nei, de glimrer med sitt fravær og får ikke en plass ved bordet når myndighetenes håndtering skal gjennomgås.

Som tillitsvalgt i Fagforbundet håper jeg virkelig statsministeren og resten av regjeringen ser hvor selvmotsigende og lite troverdig dette framstår, det er nemlig ikke for sent å snu og lytte til innspillet fra Arbeiderpartiet om å også ta med en representant fra arbeidstakerorganisasjonene. Krisen er langt fra over og arbeiderne står overfor tøffe tider enten de må jobbe eller ikke har noen jobb å gå til. Da må vi i det minste kunne forvente at de finner plass til en representant fra fagforeningene som representerer perspektivet til arbeidsfolkene alle nå snakker så varmt om.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy