JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Samfunnet fungerer best når alle fungerer godt. Også de som hører dårlig

2023092213035120230922130351

Colourbox.com

Lang ventetid rammer hørselshemmede over hele landet. Både samfunnet og enkeltmennesker vil tjene på at vi gjør noe med det.

Barneveileder

Nils Nordberg ventet i 10 måneder før han fikk hjelp, men ventetiden kan også være lengre.

Ti måneder i kø for nye høreapparater

Avdelingsleder Erik Lie ved ØNH-avdelingen på Akershus universitetssykehus (Ahus) forteller at ventetiden økte til 52 uker under pandemien og sykehuset klarer ikke å få unna de lange ventelistene.

52 uker uten optimal hørsel ødelegger livskvaliteten og stanser folk i å leve gode liv.

Hørselen din er viktig - både på jobb og hjemme. Du trenger den for å kunne oppfatte hva som skjer rundt deg og å ha gode opplevelser på fritiden, og på mange arbeidsplasser er hørsel viktig både for å kunne gjøre jobben din og ikke minst for å fungere i det arbeidssosiale fellesskapet.

Tenk deg selv en situasjon der du sliter med å høre hva andre sier i et helt år. Da ville du helt sikkert vært enig i at ventetiden må ned for å få hjelp og et høreapparat.

Når helsefag møter håndverk: Elisa (20) hjelper barn til å gå

Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) har sett på de månedlige ventetidene som rapporteres inn til Helsenorge. Oversikten viser at prosessen for å få utredning, hørselstest og tilpasning av høreapparat har blitt en belastende tålmodighetsprøve.

Nå krever forbundet en makstid på 12 uker.

Mye av ventetiden skyldes mangel på audiografer. Som audiograf er du ekspert på hørsel og hjelper mennesker med hørselsproblemer. Det eneste stedet som utdanner audiografer i Norge er ved NTNU i Trondheim. I 2021, 2022 og 2023 fullførte henholdsvis 28, 17 og 21 studenter utdanningen.

Det kunne vært flere. Studiet har 40 plasser.

Spørreundersøkelsen «Eurotrak 2019» anslår at andelen av befolkningen som bruker høreapparat har økt fra 3,7 prosent i 2012 til 4,6 prosent i 2019. Rundt 50 prosent av befolkningen som rapporterer hørselstap, har høreapparat. Økningen skyldes sannsynligvis at det er flere med hørselstap som bruker høreapparat i dag enn for 20 år siden.

Mangelfullt system for identifisering av hørselshemming

Data fra Norsk pasientregister viser at antall personer som har fått tilpasset høreapparater er økt fra 35.000 per år i 2010 til 53.000 per år i 2018.

Tallene viser altså at antallet som trenger hjelp på grunn av nedsatt hørsel øker. Men samtidig går antall audiografer ned.

Dette henger ikke sammen!

Det er på tide å se på hvordan man kan rekruttere flere audiografer i landet og om det finnes andre yrkesgrupper som kan utføre noen av oppgavene til audiografen for å avlaste dem.

Samfunnet fungerer best når alle fungerer godt. Også de som hører dårlig.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
Christina Beck Jørgensen

Christina Beck Jørgensen

Werner Juvik

Colourbox.com

Christina Beck Jørgensen

Christina Beck Jørgensen

Werner Juvik