JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

MENINGER

Sanksjoner nå!

2022051611275420220516113341

Adel Hana / AP / NTB

LO-kongressen må sørge for at regjeringen som kom til makten takket være fagbevegelsens støtte, innfører sanksjoner mot Israel.

Tidligere medlem i Fagforbundets forbundsstyre

Okkupasjonen! Okkupasjonen! Okkupasjonen! Hvor er Martin Kolberg når vi trenger ham mest? Drapet på den høyt respekterte palestinske journalisten Shireen Abu Akleh handler om akkurat det. Okkupasjonen. Ordet som ikke lenger brukes i norske medier. I hvert fall ikke når det gjelder Palestina som lever med en israelsk okkupasjon som har vart i hele 74 år.  

Da israelske militærstyrker nok en gang invaderte flyktningleiren Jenin i de okkuperte områdene forrige uke, var Shireen Abu Akleh på plass. Slike aggressive militæraksjoner har hun dekket utallige ganger i løpet av en karriere som strekker seg over flere tiår, der hun har vist verden okkupasjonens sanne ansikt. Israel begår folkerettsbrudd på daglig basis.

Journalisten var ikledd både hjelm og skuddsikker vest, merket «PRESS», men ble truffet av en israelsk snikskytter rett under øret. Dette var ingen tilfeldighet. Ingen ulykke. Drapet på en av Palestinas mest framtredende journalister er én hendelse i en lang rekke angrep fra okkupasjonsmakten Israel, rettet mot å tilintetgjøre det palestinske sivilsamfunnet.

Israels skyt-for-å drepe-politikk, fengsling av hundrevis av mindreårige barn, ulovliggjøring av framtredende menneskerettighetsorganisasjoner, fengsling av både folkevalgte og advokater og fordriving av palestinerne fra sine hjem for å gi plass til israelske bosettere, bidrar til okkupasjonsmaktens kolonisering av palestinske områder.

En rekke rapporter fra Amnesty International, FN og Human Rights Watch definerer okkupasjonsmakten Israel som en apartheidstat, med omfattende menneskerettighetsbrudd og folkerettsstridig kolonisering.
– Palestinerne behandles som en underlegen etnisk gruppe og blir systematisk fratatt sine rettigheter, sa Amnestys generalsekretær Agnès Callamard da rapporten ble lansert.

Kulturkirken Jakob i Oslo flagger i disse dager med både det ukrainske og det palestinske flagget – i det som anses å være et forsøk på å vise solidaritet med folk under okkupasjon, uansett hvilken del av verden det gjelder. Vi oppfordrer Norges regjering til å følge kirkens gode eksempel.

Palestinerne har i mange tiår oppfordret det internasjonale samfunnet til å legge press på Israel og innføre sanksjoner for vedvarende brudd på folkeretten. Sanksjoner er lovlige og ikkevoldelige virkemidler som Norge allerede har innført overfor 20 forskjellige nasjonalstater, og ble igangsatt mot okkupasjonsmakten Russland med nesten øyeblikkelig virkning. Palestinerne har nå ventet 74 år.

I 2019 vedtok LO-kongressen en omfattende uttalelse om situasjonen i Palestina, der det å arbeide for en internasjonal boikott av Israel er et av flere punkter. Dessverre ble det tomme ord. LO-kongressen i slutten av mai må sørge for at regjeringen som kom til makten takket være fagbevegelsens støtte innfører sanksjoner nå! 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy