Hanna Johre/NTB
Nærøysund FrP
Vi har et historisk omfordelende, men stramt statsbudsjett sier Støre, Vedum og resten av de rødgrønne. Da lurer jeg seriøst på hvem det omfordelende er til, og hvorfor det er bare der det gjelder «vanlige folk» det er stramt?
Pensjonister, trygdede, arbeidsledige og andre med lav inntekt får mye mindre enn prisstigningen i samfunnet. I tillegg kommer dyrere konsultasjoner med lege, dyrere medisiner og høyere egenandeler på det meste. Ikke kan pensjonistene klage til eldreombudet heller, for det har jo regjeringen elegant lagt ned.
Så de med minst er definitivt ikke vinnerne av dagens regjering sin «omfordeling».
Ser man bort fra inntektene fra olje og gass, så øker likevel statens inntekter med over 16 prosent i år. Tar man med olje og gass, går 16 prosent til hele 84 prosent. Samtidig så øker statens utgifter med over 10 prosent, mye mer en prisøkningen. Faktisk har ikke et statsbudsjett økt så mye på mange år.
Så er det da et stramt budsjett? Ikke når det gjelder statlig byråkrati og symbolpolitikk. Det er bare når vi snakker om helse, samferdsel og slike områder, det.
Helseminister Kjerkol sier at sykehusene må kutte i utgiftene, så er det opp til dem selv å finne ut hvem de ikke skal behandle. Dette skjer mens vi har rekordlange sykehuskøer og regjeringen har fjernet fritt behandlingsvalg, så man kan heller ikke velge å la seg behandle av noen andre.
Samtidig har vi milliarder til oppdeling av fylker og til nye kontorlokaler politiet ikke ønsker.
Mulig det kommer overraskende på regjeringen, men det at du øker skattene historisk mye og tar alle verdiene fra distriktene og flytter til finansdepartementet i Oslo, gjør ikke at et budsjett blir omfordelende. Sentraliserende er ordet dere leter etter her.
Så skal vi først omfordele, kan vi ikke da begynne med milliarden som skal brukes for å reversere sammenslåing av kommuner og fylker, og omfordele den til sykehusene?
Vi har et fantastisk helsepersonell i Norge, men vi må hjelpe dem og hjelpe oss.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
TARIFFAVTALER: Noen tariffavtaler gir deg rett på full lønn under sykdom.
Kasper Holgersen
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Ida Christin Foss
Privat
Hanna Johre/NTB
Privat