Nanna Aanes Wolden
Barneveileder
Skolemat er absolutt et positivt og viktig tiltak. En av verdens største fotballprofiler, Zlatan Ibrahimović, vokste opp under kummerlige forhold i Malmø og har en gang sagt at det var skolematen som reddet han. Den ga han energi til å trene og utvikle seg til en av verdens beste fotballspillere.
Selv om skolemat ikke har like stor betydning for alle, er det en kjempegod sak som mange politikere jobber for å få på plass. Sunn og god mat gir energi, og det trenger barna for å fungere en hel dag på skolen. Statistikk viser både at mange barn ikke spiser frokost og at de ikke har med matpakke på skolen.
Derfor er skolemat viktig. Men det er også viktig å se på hvilke konsekvenser det kan ha å innføre en skolematordning på skolene og i SFO.
• Her må SFO-ansatte ta spisepausen etter en time: – Blir utslitt
Flere prosjekter har vært gjennomført med matservering på skolene, elevene spiser godt og sunt og er fornøyde. Tilbakemeldingene er gode, men det er allikevel ikke alle som er fornøyde. Elevene melder blant annet tilbake at varm mat som regel er best, og at det ikke finnes noen alternativer hvis de ikke liker maten. I tillegg til allergier, er det slik at mange barn ikke spiser alt. Det betyr at det må finnes flere alternativer slik at alle finner noe de liker.
Dette krever tid og omtanke fra de ansatte. Den tiden må de ta fra andre oppgaver som også krever tid, for eksempel lek, leksehjelp og generell tid sammen med barna.
Flere steder leser jeg at lærere er skeptiske. De er bekymret for at matserveringen skal stjele ressurser fra undervisningen – enten ved at det må brukes av undervisningstiden, eller det ville gå ut over ressursene til assistenter eller at lærerne selv blir pålagt tidkrevende oppgaver i forbindelse med måltidet.
Dagen til de ansatte i skolen og SFO er full av oppgaver og gjøremål. Hvis de skal gjøre mer av noe, betyr det at de må gjøre mindre av noe annet. Men noe er viktigere enn alt annet, og det er å ta vare på barna. Vi kan ikke la dem være alene fordi de ansatte står med matlaging på kjøkkenet.
Derfor er det viktig at slike positive tiltak er godt forberedt når de lanseres. Alt rundt ordningen må være på plass. Ikke minst den bemanning som trengs.
Vi kan ikke la barn være alene fordi vi må lage mat på et kjøkken. Skjer det vil skolematordningen kanskje ikke lenger være et så positivt tiltak.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik