Colourbox.com
Medlem av yrkesseksjonsstyret kirke, kultur og oppvekst
Fagforbundet har over 20 000 medlemmer som har skolen som sin arbeidsplass. Arbeidsdagen gir dem de ulike oppgaver som skal løses.
Deres yrkesutøvelse utgjør en forskjell for de elevene som går på skolen. Hver skole har sine utfordringer og muligheter som de ansatte sammen løser på best mulig måte. Målet er å kunne gi alle elever en mulighet til å nå sitt utdanningsnivå.
Det å jobbe i skolen er som å spille i et orkester. De ulike yrkesgruppene kan sammenlignes med de ulike instrumentgruppene. Man kan ikke ha et orkester med bare ett instrument – man må ha helheten for å kunne gi den riktige musikkopplevelsen.
Orkesteret må følge målet til dirigenten, i skolen rektor, for at publikum, i skolen elever og foreldre, skal få det beste utbyttet av konserten, les skoledagen.
Et orkester trenger ulike musikere som kan beherske de ulike instrumentene. De ulike orkestrene må sammen bli enige om hvilke instrumenter de trenger for å kunne spille de musikkstykkene de ønsker. De ønsker ikke en lovregulering bestemt av andre.
En skole har ulike elever og ulike utfordringer. Dette gjør at man ikke ønsker en mal for hvilke yrkesgrupper man trenger for alle skolene. Denne avgjørelsen må tas lokalt.
Men rammevilkårene for skoleeier må være at de har dette handlingsrommet. De ansatte fortjener denne tilliten. Den lovgivende forsamling kan ikke ha oversikt over hvilke problemer de ulike skolene har. Men de kan bevilge penger som gjør det mulig for skolene at flere elever kan fullføre sitt utdanningsløp.
De ansatte skal lære elevene inkludering og mangfold. Dette må også gjenspeile respekten de ansatte har for hverandres kompetanse.
Vi kan ikke si at elevene skal oppføre seg, mens man som yrkesutøver nedsnakker sine kollegaer eller overser deres kompetanse.
Vi må sammen få hverandre til å blomstre. Kunne utøve de oppgavene vi har fått ansvar for og vite at kollegaene verdsetter dine ferdigheter og din kompetanse.
Alle ansatte, også de i skolen, trenger faglig påfyll. Kunne holde seg oppdatert og utvikle seg som arbeidstakere.
Mange har en tøff arbeidsdag i skolen og trenger å kunne få hentet seg inn igjen. En fagdag kan være denne oasen for de ansatte.
Ansatte må også ha tid til å reflektere sammen med sine kollegaer over faglige og etiske problemstillinger. I respekt for de ulike elevers og deres familiers behov trenger man å kunne få faglig påfyll og vite at det man gjør, faglig kan forankres.
UTENFOR: Nicolay Hellestø mener Fagforbundet og LO må kreve en mye sterkere statlig styring av markedet enn i dag.
PRIVAT
Pensjonister kan forvente seg en månedlig økning og etterbetaling for mai.
Gorm Kallestad / NTB
NYTT FORSLAG: Mette Nord i Fagforbundet har lagt et forslag på bordet.
Alf Ragnar Olsen
HEKTISK: Nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet på LO-kongressen mandag.
Per Flakstad
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
LANDET SAKEN: Det er Odd Haldgeir Larsen, som inntil nylig var nestleder i Fagforbundet, som har holdt i denne saken. Torsdag ble han valgt til LO-sekretær.
Leif Martin Kirknes
Privat
Colourbox.com
Privat