Debatt

Sp: Helt feil å privatisere renholdstjenestene i et helseforetak

2019041010232420190410203756

Senterpartiet

Senterpartiets fagligpolitiske utvalg

I prosessen med å flytte fødeavdelingen fra Kristiansund sykehus til Molde sykehus, vedtok også styret i Helse Møre og Romsdal å privatisere renholdet på sykehuset i Kristiansund, Molde og Hjelset. Dette gjelder cirka 60 ansatte.

Styret vedtok dette uten å kalle det virksomhetsoverdragelse. I praksis betyr det at Fagforbundet må gå rettens vei for å hevde arbeidstakernes rettigheter i den videre prosessen.

Sykehusene sparker 60 renholdere: Ramona og kollegaene kan miste pensjon og jobb

Måten styret vedtar virksomhetsoverdragelsen, uten å gi de berørte ansatte deres rettigheter, er unik i norsk arbeidsliv. Renholdsavdelingene er selvstendige avdelinger med egne budsjett og faller under Arbeidsmiljølovens § 16.1.

Begrunnelsen til styret er at ved å overdra renholdsvirksomheten til private, får de momskompensasjon. Måten foretaksledelsen i Helse Møre og Romsdal opptrer på, er i strid med hovedavtalen mellom Spekter og LO stat. I tillegg er det brudd på bestemmelsene i Kapitel 4 i overenskomst mellom Spekter helse og Fagforbundet.

Drøftingsplikten til arbeidsgiver etter Arbeidsmiljøovens § 8 Informasjon og drøfting er heller ikke gjennomført. Spørsmålet en kan stille er hvorfor foretaket ikke gjennomfører de lovpålagte og avtalefestede aktiviteter som kreves.

Nordmenn bekymrer seg for ulik behandling i helsevesenet

Svaret er ganske enkelt. Ved en slik gjennomgang ville ikke privatiseringen vært mulig, først og fremst av risikohensyn, deretter ut fra arbeidsstokkens sammensetning. Ved en privatisering uten virksomhetsoverdragelse vil mange av dagens renholdere ikke komme i betraktning, ut fra alder, ansiennitet og lønnsforhold.

I tillegg kommer det faktum at hvis forholdene er opplyst, så er det umulig for styremedlemmene å si at de ikke visste.

Uavhengig av formaliteter og triks for å spare penger, så mener vi det er helt feil å privatisere renholdstjenestene i et helseforetak. Renhold er en hjørnesteinsaktivitet i sykehusene.

Tidligere utredninger viser også at det ikke er penger å spare. Outsorcing og privatisering av renholdstjenester på sykehus er en del av den feilslåtte New Public Management-ideologien som har fått ekstra gode vilkår under denne regjeringen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy