Meninger

Streiken i privat omsorg

Streik i oppsamlingsheatet: Dette er en elendig avtale

2021011309591620210113095938

Fagforbundet Innlandet

NHO 453 er en elendig tariffavtale, skriver Sara Bell, Fagforbundets leder i Bergen.

Leder i Fagforbundet Bergen avd. 56

Denne spalten er skrevet i raseri. Streiken mellom Fagforbundet og NHO som gikk i gang lørdag niende januar kunne selvsagt vært avverget. NHO 453 er en tariffavtale for kinoer, Blindeforbundet, Frelsesarmeen, Bymisjonen, velferdsprofitører som Stendi AS, Stendi Heimta AS og diverse underselskap av Aberia-konsernet. Hvorfor i huleste helsikken organiserer de ideelle seg i NHO, spør du? Nei, det er vel fordi de vil spare bra med penger på lønn og pensjon. Frelsesarmeen har i tillegg til å plassere velferdsvirksomheten sin her, gjort kunststykket å melde barnehagene sine inn i NHO-avtalenes oppsamlingsheat for alt og ingenting.

– Hvorfor i huleste helsikken organiserer de ideelle seg i NHO, spør du? Nei, det er vel fordi de vil spare bra med penger på lønn og pensjon, skriver Sara Bell.

– Hvorfor i huleste helsikken organiserer de ideelle seg i NHO, spør du? Nei, det er vel fordi de vil spare bra med penger på lønn og pensjon, skriver Sara Bell.

Ola Tømmerås

Bare det er verdt et avsnitt i seg selv. I de siste mange hovedoppgjørene har Fagforbundet, ofte i tett og godt samarbeid med Utdanningsforbundet, tatt samfunnsansvar og forsvart pensjonsordningene i den private barnehagesektoren. Vi har forberedt streik– vi har streiket og vunnet, mens ulike arbeidsgiverforeninger har gjort sitt ytterste for å forsøke å underby hverandre i billige pensjonsordninger, i konkurransen om å vinne nye medlemmer og presse vilkårene til høyskolegruppene, fagarbeiderne og assistentene ned for å slippe det økonomiske ansvaret tjenestepensjoner medfører.

Slik er det å streike med strenge smitteverntiltak

Det er tross alt lettere å gå på børsen med barnehagekonsern som ikke har langsiktig pensjonsgjeld. PBL har måttet gi opp, Spekter tapte så det sang da vi streiket mot Akasia og Spekter i 2015, og nå er det NHO sin tur å forsøke å skrinlegge anstendige pensjonsordninger for lavlønte kvinner.

I Fagforbundet Bergen avd. 56 er det først og fremst medlemmer som jobber med barnevern, psykiatri og omsorg for de store velferdsprofitørene som er berørt av denne streiken. Det sier seg selv at det er mange medlemmer på denne avtalen som ikke kan streike fordi de har oppgaver som er knyttet til liv og helse. Når NHO til NTB allikevel greier å lire av seg at uttaket til streikens første fase er uansvarlig, fremstår de bare som useriøse. Hensikten med denne avtalen er jo at den er pulveriserende for streikekraften til dem som jobber der, fordi de er isolerte innenfor et avtaleområde som er sårbart i en streik, på grunn av arbeidets art. Slik hadde det ikke vært hvis de var ansatt i offentlig sektor og var omfattet av langt bedre sentrale lønnsoppgjør og et større arbeiderkollektiv.

Våre medlemmer som nå kan forvente seg å tjene kr. 70 000 mindre i året enn om de jobbet for kommunen, kan rette blikket sitt mot lokale folkevalgte som har satt tjenestene de utfører ut til velferdsprofitører. Etter mitt skjønn har NHO som organisasjon ingen verdens ting å bidra med til velferdsstatens arbeidere eller kvaliteten på tjenestene medlemmene deres drifter. NHOs medlemmer viser gang på gang at de ikke er verdige arbeidsgivere for våre medlemmer som tar på seg å drifte deler av velferdsstaten under vilkår som er langt dårligere enn de ville ha fått om de var ansatt i kommunene. Folkevalgte som ikke forstår det viktige ansvaret de har for å forvalte skattemidler og forsvare velferdsstaten, kan med fordel også skifte beite.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy