Superhelter kan bli slitne, de også

2017021712261220170217122759

ScreenCrush

Vi har alle hørt om dem, Supermann, Spiderman, Hulken og The Fantastic Four. Superhelter med sine helt spesielle talenter, overnaturlige evner eller overmenneskelige krefter. I denne teksten vil jeg si litt om våre egne ekte superhelter, nemlig alle de tusenvis av tillitsvalgte som hver dag står på for at arbeidsfolk i Norge skal ha det bedre.

De som forhandler frem gode avtaler for deg, er der når du trenger noen å snakke med og støtter deg hvis sjefen lager problemer. Vi har tillitsvalgte i hele landet og rundt på arbeidsplassene. Det er de folka som har sørget for at du fikk den sommerferien flyttet, at du fikk beholde jobben eller at helse, miljø og sikkerhet ble bedre ivaretatt for deg og kollegaene dine.

Det å være en tillitsvalgt er en god jobb. Du lærer nye ting hver dag, får gå på kurs og får føle på kroppen hvordan det er å mestre. Men, oppgaven har dessverre også sine negative sider. Alt for mange opplever kutt i både økonomi og bemanning, nedskjæringer og masseoppsigelser. Den tillitsvalgte står i mange utfordringer i løpet av et år, og noen kamper er veldig tøffe å ta. Hvem er der for den tillitsvalgte når det er behov for det?

Jeg har nå vært i Fagforbundet i snart 10 år, og i LO like lenge, både lokalt, på fylket og sentralt. Jeg har møtt alt for mange som er utslitt, lei og føler at de har møtt veggen. Et verv i en fagforening gir mye, men man må også passe på at det ikke tar alt.

Jeg vet med meg selv hvordan det var de første årene mine som tillitsvalgt, hvordan et verv ble til fem, og jeg kunne ikke få nok timer i døgnet til å lære mer og gjøre et godt stykke arbeid. Vi som ungdommer reiser rundt i hele landet, møter andre unge, drar på møter, får telefoner både på kvelder, helger og noen ganger også netter. Vi tar telefonen fordi vi ønsker å hjelpe, vi ønsker å bidra til at arbeidere i Norge har det bra og at de har den tryggheten om at vi er der. Vi gjør jo tross alt dette fordi vi ønsker at arbeidere skal ha makt og mulighet til å påvirke sin egen arbeidshverdag.

Mange ser på oss som superhelter, men også superhelter trenger påfyll av energi, noen å snakke med og et system som fanger oss opp hvis det begynner å gå galt. Dette kan også gjelde ulike situasjoner man møter internt; tillitsvalgte for tillitsvalgte, rett og slett.

Nå er det snart kongress og Fagforbundet har sitt eget landsmøte. Jeg mener at dette er en viktig diskusjon å ta, og finne gode løsninger slik at våre tillitsvalgte blir ivaretatt på samme måte som våre medlemmer. Vi er sterke og vi tåler mye, men vi er også bare mennesker.

Jeg har møtt alt for mange som er utslitt, lei og føler at de har møtt veggen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy