JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

Sykehusene må bestå

2021021810475420210218104918

Sissel M. Rasmussen

Lokalsykehusene er viktig for de ansatte, for kompetansen og for innbyggerne.

Hjelpepleier

I Norge foregår det en stor sentralisering. Tjenester skal samles for å kunne gi bedre tilbud til innbyggerne, men er det noe godt tilbud når du må føde i bilen på vei til sykehuset fordi du ikke rekker fram? Eller at du må bruke to dager på et sykehusbesøk som kunne tatt et par timer?

Vi har ulike velferdstjenester her i landet, men når det kommer til helse og sikkerhet bør ikke dette være noe man leker med. For mange er dette forskjellen på liv og død.

På Facebook-siden «Fortsatt sykehus i Elverum» kan vi lese mange personlige historier om hvorfor sykehuset i Elverum er viktig. Det å ha gode tjenester så nært som mulig er viktig for forebygging og for å kunne hjelpe aktivt når vi trenger det som mest. Elverum sykehus er også en stor og viktig arbeidsplass for mange, og et viktig sted for kompetanse vi har i Norge. Dette er bare ett av mange sykehus som er under press, men jeg velger å ta utgangspunkt i det siden jeg bor her selv.

Elverum sykehus er viktig for befolkningen i store deler av Innlandet, og mange er avhengige av hjelpen man får på dette sykehuset. Sentralisering kan være løsningen i mange tilfeller, men er ikke løsningen i dette tilfellet. Det gjelder folks liv, og en nedleggelse kan faktisk gjøre en forskjell på liv eller død. Når uhellet først er ute så kan minutter være avgjørende, og nettopp dette har vi sett flere eksempler på inne på den nevnte Facebook-gruppen.

I Elverum er det også en sykepleierutdanning. Den er en av landets mest populære, og den sikrer god sykepleierdekning for hele Innlandet. Ved å legge ned sykehuset vil dette påvirke denne utdanningen, og vi vil miste verdifull helsefaglig kompetanse. Mange er avhengige av sykehuset for å beholde jobben sin. Flere av de ansatte på sykehuset valgte å flytte til Elverum nettopp på grunn av arbeidsplassen. Hva vil skje når disse blir borte? En ansatt fortalte meg at hun kom til å bytte yrke hvis sykehuset ble borte. Da mister Norge viktig kompetanse. I denne pandemien har vi sett hvor viktig de ansatte på sykehusene er, og hvor mye som faller uten dem.

Elverum sykehus er viktig for oss i Innlandet, men også for resten av landet. I områdene rundt Elverum er det mye turisme. Bare Trysil, med nesten 1 million skidager i året, er avhengig av et godt lokalt sykehus som i samarbeid med legevakta kan håndtere opp mot 70 skiskader om dagen i høysesongen.

Det er ganske spesielt at så viktige samfunnsspørsmål som sykehuslokalisering kan bestemmes av et styre i et regionalt helseforetak, uten at dette er gjenstand for politisk behandling av et overordnet politisk organ. Det er viktig at vi kjemper for sykehuset i Elverum og for andre sykehus rundt om i landet. Dette er viktig for de ansatte, for kompetansen og for innbyggerne.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy