JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Symbolsk økning av barnetrygden løser ikke fattigdomskrisa

2021100710372320211007113357

Colourbox.com/Fotomontasje: Per Flakstad

Det finnes bedre løsninger og mer treffsikre tiltak for å løse fattigdomskrisa enn å øke barnetrygden med noen få symbolske hundrelapper.

Hjelpepleier

Fra 1. september 2021 økte barnetrygden igjen. Kanskje den heller burde blitt fjerna for godt?

Økningen av barnetrygden er på 300 kroner i måneden for barn under seks år. Det utgjør 3600 kroner i året. Dette er småpenger i forhold til de store utgiftene som barnefamilier har. En barnehageplass koster for eksempel over 3000 kroner. Og det må betales hver måned. Ikke alle har råd til det. Derfor vil gratis barnehage bety mer for disse familiene enn barnetrygd.

Barnetrygden er for barn under seks år, men vi som har barn vet godt at kravene og kostnadene øker i takt med barnet.

Det er jo når barna er over seks år at de begynner å koste mye penger. Jeg har to barn under tre år, og nesten alt de har er arvet, kjøpt brukt eller gaver. I sommer var 90 prosent av aktivitetene vi var på gratis. Og de elsket det.

Poenget mitt er at barn under seks år kan fint arve klær fordi de ikke sliter ut klær på samme måte som er eldre. De har ikke aktiviteter som fotball eller en kinotur som «alle andre» går på. Min datter på to år er kjempefornøyd med en is, men jeg vet at når hun blir eldre vil hun ha andre og dyrere krav. Også utgiftene til blant annet mat blir større etter hvert som barna vokser til.

«Økning i barnetrygden for de minste barna vil avhjelpe dette. For mange vil denne økningen gjøre en vanskelig hverdag enklere og handlingsrommet større. Det kan være forskjellen på å delta eller å stå på sidelinjen.», sa tidligere barne- og familieminister Ropstad da regjeringen vedtok å øke barnetrygden.

Men dette argumentet passer bedre for eldre barn. I sommer var høydepunktet for min datter på to år og få is. Om ti år vil ikke det holde i det hele tatt.

Det finnes bedre løsninger og mer treffsikre tiltak for å løse fattigdomskrisa enn å øke barnetrygden med noen få symbolske hundrelapper.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy