JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Meninger

Tips fra en ringrev: Hva kjennetegner en god tillitsvalgt?

2023091812055520230928101038

Madeleine Schultz/Fagforbundet

Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker om hva som skal til for å bli en god tillitsvalgt.

Organisasjonssekretær i Fagforbundet Buss – og sporveisarbeidernes forening

Jeg har truffet utrolig mange tillitsvalgte gjennom årene, og de fleste har gjort en god jobb. Men jeg har også truffet noen «selvtillitsvalgte» og noen karrierejegere, som ikke helt jobber for samme mål som meg.

Jeg har satt opp noen få punkter, som det kan være av interesse for nye og nåværende tillitsvalgte å ta en titt på:

• Sett alltid fagforeningas interesser foran dine egne

Medlemmenes og organisasjonens interesser må være retningsgivende for alt tillitsvalgtarbeid. Og når det av og til oppstår motsetninger mellom fagforeningas og mine egne interesser, så skal selvsagt fagforeningas interesser gå foran mine egne. Det gjelder på alle plan i fagbevegelsen.

• Forstå at man er en del av noe som er større enn en selv

Fagbevegelsen/arbeiderbevegelsen er laget, for å si det litt pompøst, for å forandre verden til et bedre sted. Vi er en verdensomspennende bevegelse som finnes i alle land i forskjellige former. Vi har alle som mål å skape bedre forhold for våre medlemmer, spesielt når det gjelder lønn og arbeidsvilkår. Men arbeiderbevegelsen har mye større vyer enn det. Vi skal skape demokrati, frihet, fred og rettferdighet. Derfor er internasjonal solidaritet en av grunnpilarene i arbeiderbevegelsen.

• Ha alltid klasseperspektivet i bakhodet

Hvem er det som tjener på det? spurte vi i min ungdom. Og det spørsmålet må stilles også i dag, hele tiden. Vil dette tiltaket tjene arbeiderklassen? Vil den politikken være riktig for arbeiderklassen. «Jeg kjenner en mening med livet, det er i de navnløses hær, å kjempe for arbeiderklassen, med tanke, sang og gevær» skrev Rudolf Nilsen.

• Gjør alt for å spille andre tillitsvalgte gode

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode. Spesielt sine nærmeste. Ikke fremheve seg selv hele tiden. Slippe til andre når tiden er moden. Og ikke minst bygge opp de som er rundt deg, slik at de kan vokse med oppgavene. Si vi oftere enn jeg. Bygge et lag og en lagfølelse som gjør at summen av 1+1+1 blir større enn 3.

• Unngå flisespikking og paragrafrytteri

Regler skal man ha respekt for. Men enda viktigere er det å få ting til å fungere. Det enkleste er ofte det beste. Velg dine kamper. Ikke bruk tid og krefter på små, uviktige saker. Prioriter knallhardt. Paretos lov sier at kun 20% av det vi gjør, har noen stor virkning. Finn de 20% og dyrk dem.

• Vær godt forberedt

Å forberede seg godt til møter og arrangementer er halvveis til suksess. Det kan ikke understrekes ofte nok at det å være godt forberedt er helt nødvendig for å få ting gjort og for å bli tatt seriøst av andre, det være seg arbeidskjøper eller andre tillitsvalgte eller medlemmer. Gjør hjemmeleksa.

• Tenk og planlegg langsiktig

Tenk alltid på de lange linjene. Hvordan vil dette virke om fem år? Det er ikke alltid det går som du planlegger, men det er ingen god grunn til å ikke ha en plan. Jeg har en plan, sa Egon Olsen, og det må også vi tillitsvalgte ha. Men ikke altfor detaljert.

• Vurder konsekvensene av dine handlinger

Det er ikke alltid så lett. Men det hjelper dersom man har folk rundt seg med forskjellige ståsteder og forskjellige synspunkter. Sørg for at alle rundt deg tør å si hva de mener. Skap en åpen kultur, basert på respekt for hverandre. Sørg for å ha noen «djevelens advokater» i nærheten, som kan stille de vanskelige spørsmålene. Ikke vær en «nikker».

• Lær å takle uforutsette hendelser

Som tillitsvalgt må du kunne omstille deg raskt når situasjonen endrer seg. Det er ikke enkelt. Vi jobber oss inn i vaner og lærer oss måter å gjøre ting på, som av og til må endres. Husk Murphys lov: «Alt som kan gå galt, går galt.» Det betyr ikke at man skal være pessimist, men man skal være forberedt på at ting ikke alltid går som planlagt. Og da er det greit at man kanskje også har en plan B.

• Bygg allianser

Alene som tillitsvalgt får du ikke gjort så veldig mye. Tenk alltid på hvem du kan alliere deg med for å få større tyngde, større gjennomslag. Det gjelder lokalt på jobben og i politikken ikke minst. Og det gjelder på nasjonalt eller internasjonalt plan. Og for å bygge allianser, må du inngå noen kompromisser. Du kan ikke stå knallhardt på dine egne standpunkt i alle detaljer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy