Colourbox.com
Forfatter av boka «Arbeidstid, skift og turnus – og helse»
I en artikkel i Fagbladet den 25. juni er lønnsoppgjøret for sykehusansatte kommentert slik, sitat:
«Vi er fornøyde med å løfte minstenivåene på alle ulempetillegg som sikrer en meget god uttelling for de lavest lønte, og en prosentsats som ivaretar alle andre».
Dette er en konklusjon som berører flere forbund. Vi får håpe at kommentaren er et arbeidsuhell fra nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug? I motsatt fall er historikken rundt etableringen av ubekvemstillegg gått tapt?
Tenkningen bak ubekvemstilleggene er:
• Det er forbundet med generell helserisiko å jobbe på ubekvemme arbeidstider. Skift- og turnusarbeidere er generelt overrepresentert på statistikker over dem som utvikler lettere psykiske lidelser, mage- og tarmsykdommer, hjerte- og karsykdommer, tidlig ufør, forplantningsskader, kreftsykdommer, søvnforstyrrelser, tidligere død m.m.
• For å begrense skadevirkningen og bruk av nattarbeid, er filosofien at det skal koste arbeidsgivere å benytte arbeidstakere på tidspunkter hvor det i arbeidsmiljøloven i utgangspunktet er forbudt å jobbe (paragraf 10–11 (2)). Det skal være ulønnsomt å benytte arbeidstakere på kvelds- og nattarbeid.
• At familiemedlemmer til skift- og turnusarbeidere blir en form for «skiftarbeidere» de også – med tanke på å kunne ha fritid sammen. Det begrenser muligheter til sosialt samvær, gir færre muligheter til å følge opp egne barn på fritidsaktiviteter, og den andre forelderen får dermed ofte større familieansvar. Det er filosofien at ubekvemstilleggene skal bidra til bedre kvalitet på fritiden når familien er sammen. Derfor etablerte man ordningen med søn- og helgedagstillegg. Vi må huske på at mellom en tredel og halvparten av kvalitetstiden med familie og venner på søndagene og helgedagene går tapt for skift- og turnusarbeidere.
Det triste er at ubekvemstilleggene i mange år er blitt underregulert i forhold til generell lønns-, pris- og reallønnsvekst. Det er ikke rettferdig – fordi denne praksisen bidrar til å frigjøre lønnsmidler som kommer andre enn skift- og turnusarbeiderne til gode.
Effekten av kommentaren som fremkommer i Fagbladet kan:
• Invitere til å undergrave grunnlaget og berettigelsen av ubekvemstillegg. Arbeidsgiverne får et gratiskort for økt utnyttelse av lavt lønnende til å jobbe enda mer på ubekvemme tider – for å ha ei lønn som er til å leve av.
• Bidra til at de laveste lønnsnivåene ikke får en lønnsutvikling på linje med andre – men i stedet få økt lønn gjennom ubekvemstillegg, og gjøres mer avhengig av ubekvemt arbeid. Stikk i strid med hva forskningen dokumenterer av helserisiko, og hva arbeidsmiljøloven forsøker å sette begrensninger på.
Det fremstår som uakseptabelt at kommentaren gjengitt i Fagbladet faktisk rettferdiggjør at tariffoppgjør anvendes som virkemiddel til å undergrave beskyttelsen av fritiden i arbeidsmiljøloven.
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Jørund Hassel, tidligere distriktssekretær for LO Stat.
Pål Andreassen
Colourbox.com
Jørund Hassel, tidligere distriktssekretær for LO Stat.
Pål Andreassen