Umenneskelig israelsk okkupasjon

Vidar Eriksen


2015110610284020151106120209

LES OGSÅ:

Jordbruk i skuddsonen

Apartheidstaten Israel

– Norske penger bidrar til okkupasjon og undertrykkelse

Medienes Palestina-reportasjer har de siste ukene fokusert på knivdrapene utført av unge palestinere på den okkuperte Vestbredden og i Jerusalem.

Drapene blir fremstilt som uforståelige voldshandlinger. Vi må lete lenge etter nyhetsreportasjene som setter angrepene i en sammenheng – rettsløse ungdommers desperate reaksjon mot den brutale okkupasjonen de lider under daglig.

Noen såkalte upartiske røster vil gjerne fremstille okkupasjonsmakten Israel i offerrollen, og samtidig påstå at de er opptatt av rettferdighet for både israelere og palestinere.

De samme kreftene vil helst at vi ignorerer okkupasjonen, krigsforbrytelser, menneskerettighetsbrudd, etnisk rensing og den systematiske diskrimineringen som har foregått i apartheidstaten Israel i flere tiår.

Ny voldsbølge

Den nyeste voldsbølgen de siste ukene forteller sin egen sannhet – 10 israelere og 72 palestinere er drept. Over 7 000 palestinere er skadet.

Den israelske hæren har igjen erklært åpen sesong på palestinske ungdommer. Under okkupasjonen er det nylig blitt lovfestet at soldater kan skyte steinkastere (!).

Amnesty International har gjentatte ganger dokumentert den israelske hærens overgrep mot palestinere på de okkuperte områdene – overgrep som inkluderer såkalte «likvidasjoner» - kaldblodige mord. Israel har lenge operert med en «skyt for å drepe»-politikk i Jerusalem og på Vestbredden.

En rekke videofilmer tatt opp på mobiltelefoner av forbipasserende og lagt ut på nettet, viser unge, ubevæpnede palestinere – både gutter og jenter – ofte med hendene i været, som blir skutt og drept på åpen gate. Minst én film viser israelske soldater som planter en kniv ved likene i forsøk på å rettferdiggjøre drapet.

Filmene viser også flere tilfeller der sårede tenåringer blir nektet medisinsk behandling. De overlates til å dø på gata flere timer senere, mens en mobb israelere står og jubler. I andre tilfeller har de sårede blitt brutalt angrepet av den samme mobben mens de ligger forsvarsløse på bakken. Flere israelere har også blitt drept av egne styrker som mistok dem for palestinere. Det er brutalt.

Tvangsflytting

Og mens antallet drepte palestinere vokser, truer Netanyahus regjering med enda en form for etnisk rensing. De vil tvangsflytte titusenvis av palestinere ut av byen Jerusalem, der de har bodd i mange generasjoner, og lenge før staten Israel ble stiftet. Dette handler ikke om en væpnet konflikt mellom to hærer, men om en ulovlig okkupasjon der sivilbefolkningen – hovedsakelig palestinere - er ofrene. Situasjonen for palestinerne har aldri vært verre.

De lever under en stadig mer aggressiv israelsk okkupasjon – blokaden av Gaza, drap på sivile på Vestbredden, ulovlige apartheidmurer, fengsling av palestinske barn, folkerettsstridige bosettinger og en målrettet, ulovlig kolonisering av palestinske landområder. Menneskerettighetsbrudd begått av den israelske staten er dessverre ikke noe nytt. En lang rekke FN-vedtak som fordømmer Israels koloniseringspolitikk, blir ignorert av Netanyahus regjering uten at det får noen reelle konsekvenser.

Føler seg rettsløse

Palestinerne har levd under Israels ulovlige okkupasjon i nesten 50 år. Dagens ungdom føler seg rettsløse i eget land. De er konstant under angrep fra både israelske militære og bevæpnede sivile, eller såkalte «settlers».

Ofte utøver israelerne voldshandlinger sammen, med eller uten uniform, og uten fare for å bli straffet av apartheidstatens rettsapparat.

Det nye med de ukoordinerte knivstikkingsaksjonene er at de er utført av yngre ungdommer - det er et tegn på desperasjonen som rår blant den yngre generasjonen av palestinere. De har mistet all tro på en politisk løsning og har ikke noe mer å tape.

De gode kreftene i Israel og Palestina som gjerne vil bygge broer og skape fred, er under stort press. Skal de få gjennomslag i et land der ekstrem nasjonalisme og umenneskeliggjøring av palestinere dominerer, trenger de hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Det er viktigere enn noen gang å opprettholde presset på israelske myndigheter for å avskaffe apartheidsystemet og avslutte okkupasjonen. Israel må tvinges til å respektere både palestinske rettigheter og internasjonal lov.

En internasjonal boikott av en regjering som ikke respekterer palestinernes rettigheter og som ikke lytter til verdensopinionen, er fortsatt det beste politiske virkemiddelet vi har i møte med Israels umenneskelig okkupasjonspolitikk.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy