Frøydis Falch Urbye
Yrkesseksjon Helse og Sosial
På vegne av representantskapet
Fagforbundet Nordland
Vi utdanner tusenvis av helsepersonell årlig. Det er alt fra ernæringsmedarbeidere, til leger, vernepleiere, helsefagarbeidere, sykepleiere bare for å nevne noen. Men vi bruker dem ikke i tjenestene de er best kvalifisert for. Vi gir dem for dårlig utgangspunkt til at i det maksimale potensiale blir tatt ut. De får ikke hele stillinger med sitt fagfelt. Det er et fagfelt som de er ekspertene på. I stedet blir de pålagt oppgaver som faglig sett ikke er deres felt, noen ganger for å fylle opp en stilling, andre ganger av økonomiske motiver og alt for ofte fordi noen tror dette er mer effektivt.
Det er på ingen måte effektivt for behandlingen av pasienter at legen blir pålagt oppgaver som helst burde vært løst av andre. Men det stopper ikke med legen. Dette gjelder alt helsepersonell. Det er akkurat samme prinsippet for en institusjonskokk, som en miljøterapeut, som en helsefagarbeider eller helsesekretær. Det er ingen av de ansatte som får mer kvalitet på tjenestene ved å springe beina av seg fordi de er satt til å utføre oppgaver som de ikke en gang har i egen utdannelse.
En av de viktigste faktorene for kvalitet er nok og rett bemanning til de oppgavene som skal løses. Vi snakker her om å ha rett person på rett plass. Når våre medlemmer går hjem fra jobb med dårlig samvittighet fordi de ikke har tid til å gi all den omsorgen de har behov for å gi. Er det mangel på bemanning som er problemet. Det må settes inn nok folk slik at det blir tid å sitte ved senga til noen som er redd, så det blir tid til å en bake en ekstra kake til bursdagen til noen som feirer dagen sin innlagt ved en psykiatrisk institusjon eller at det er tid til å gi enda bedre pleie.
Fagforbundet Nordland forventer respekt for yrkene. Respekt for fagene. Vi er ikke komfortable med ei holdning i dette samfunnet, der utdanning og kunnskap ikke blir verdsatt og tatt i bruk. Vi er ikke fornøyde med at kvalitet i helse om omsorgs yrkene ikke får den plassen det skal ha og den bemanningen som trengs. Dette kan ikke vente. Gi oss respekt nå.
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
Werner Juvik/Fagforbundet
Frøydis Falch Urbye
Werner Juvik/Fagforbundet