Meninger

Lønnsoppgjøret

Vi må mobilisere sammen: – Send regningen i retur!

2020061614315320200616143211

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Send regjeringens koronaregning i retur – vi må ha felles front i lønnsoppgjøret.

Medlem i Fagforbundet

Forbundsleder Mette Nord er krystallklar om det kommende lønnsoppgjøret: Vi trenger mer enn applaus (Fagbladet 5/2020).

Derfor må vi, som alle andre koronahelter i fagbevegelsen, stille offensive krav og ikke finne oss i moderasjon for å redde kommuneøkonomien. Det er regjeringen som har skapt krisen i Kommune-Norge ved å prioritere såkalt effektivisering, som i praksis betyr privatisering, nedleggelser og oppsigelser.

Samtidig har sammenslåinger tydeligvis ikke gjort kommunene mer robuste, slik regjeringen påstod de skulle gjøre.

Å sende en regning på 9 miliarder (lavere pris- og lønnsvekst) til lavtlønnede som derfor kan ende opp med enda dårligere råd, er usosialt og et grovt angrep på oss som har jobbet over evne for å redde liv og samfunnsstrukturer. Vi må sende regningen i retur!

Hadde alle hatt hjemmekontor, hadde samfunnet kollapset. Det bør de på toppen av samfunnet med overbetalte, fleksible jobber huske.

Samtidig må vi unngå at yrkesgrupper blir satt opp mot hverandre. Fagforbundet må mobilisere sammen med Sykepleierforbundet, Fellesforbundet, Utdanningsforbundet, Handel og Kontor og Arbeidsmandsforbundet, som alle har medlemmer/koronahelter i samfunnsbærende yrker. Sykepleierne var tidlig ute med å ikke utelukke streik til høsten.

Det er bra og bør inspirere andre grupper i et lønnsoppgjør som blir en prøvestein på om samfunnet går tilbake til business as usual med økte forskjeller og høyrepolitikk.

Eller om vi skal ta steget over i en mer solidarisk politikk, med et tydelig språk til de som styrer: Vi vil ikke betale for Erna Solberg og Nikolai Astrup sin krisepolitikk!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy