JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner i LO:

For første gang har kvinnene flertall i LO-sekretariatet

KVINNEFLERTALL: For trolig første gang møtte LO-sekretariatet på femten medlemmer med stemmerett, med kvinneflertall på et representantskapsmøte. Her er sju av de åtte kvinnene: fra venstre Kjersti Barsok, Trine Lise Sundnes, Anne Berit Aker Hansen, Mimmi Kvisvik (vara for Erne Hagensen), Sissel M. Skoghaug, Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord (Julie Lødrup var ikke til stede da bilde ble tatt

KVINNEFLERTALL: For trolig første gang møtte LO-sekretariatet på femten medlemmer med stemmerett, med kvinneflertall på et representantskapsmøte. Her er sju av de åtte kvinnene: fra venstre Kjersti Barsok, Trine Lise Sundnes, Anne Berit Aker Hansen, Mimmi Kvisvik (vara for Erne Hagensen), Sissel M. Skoghaug, Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord (Julie Lødrup var ikke til stede da bilde ble tatt

Jan-Erik Østlie

Det tok over 70 år før den første kvinnen ble valgt inn i LO-sekretariatet. Nå er det kvinneflertall i LOs viktigste møterom.

2019042406550020230821171436

sym@lomedia.no

Da LOs representantskapsmøte valgte Anne Berit Aker Hansen som representant nummer 9 var det en historisk begivenhet. For første gang siden stiftelsen i 1899 har nå kvinnene flertall i LO-sekretariatet. Den nye forbundslederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er også forbundets første kvinnelige leder.

– Det er hyggelig, og litt historisk, at kvinner nå er i flertall blant sekretariatets faste medlemmer. Kvinner er i flertall blant LOs medlemmer, og da er det ikke unaturlig at det reflekteres også blant de fremste tillitsvalgte i fagbevegelsen. Det henger sammen med at flere forbund har fått kvinnelige ledere, påpeker LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

p

Kan fort endres

LO-sekretariatet møtes omtrent hver mandag i øverste etasje i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Det er femten faste medlemmer som har stemmerett, fire av dem er fra den valgte LO-ledelsen. Fagforbundet og Fellesforbundet har to medlemmer hver, mens de andre har én. I tillegg til LO Stats leder, er det de største LO-forbundene som får faste medlemmer.

Og som LO-lederen påpeker i sin kommentar, sammensettingen styres av hvem de respektive landsmøtene velger som forbundsleder. Og da NNN byttet ut Jan Egil Pedersen med Anne Berit Aker Hansen, tippet det også kjønnsvekta rundt bordene i sekretariatssalen.

– Så vil naturligvis sammensettingen variere over tid, avhengig av hvor mange forbund som ledes av kvinner og hvor mange som ledes av menn, sier LO-lederen.

Og endringer kan skje allerede i mai når Norsk Arbeidsmandsforbund skal velge ny leder etter Erna K. Hagensen.

Lang vei

De første sju tiårene var det knapt en kvinne å se i sekretariatssalen i Folkets Hus. I 1961, etter mye debatt, fikk LOs kvinnesekretær adgang til å møte med tale- og forslagsrett. Men det var først i 1971 da Liv Buck ble valgt inn som første kvinne i LO-ledelsen, at mannsdominansen slo sprekker. Fra og med 1972 stilte hun med stemmerett som LOs 1. sekretær. Fjorten år senere var det klart for de to første kvinnelige forbundslederne. Sidsel Bauck fra Handel og Kontor og Kommuneforbundets Liv S. Nilsson markerte seg raskt i den fremdeles svært mannstunge forsamlingen. Det første LO-forbundet som fikk en kvinnelig leder var Norsk Sosionomforbund som i 1977 valgte Bente Wilmar.

p

Kvinner i flertall

Siden 2008 har kvinnene vært i flertall blant LOs medlemmer. Sju år tidligere, i 2001, valgte kongressen Gerd-Liv Valla som LOs første kvinnelige LO-leder. Og tirsdag 23. april var det LOs representantskap sin tur til å gi kvinnene flertall også blant de faste medlemmene i LO-sekretariatet; som nå har følgende sammensetning:

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen

LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik

LOs 2. nestleder Roger H. Heimli

LOs 1. sekretær Julie Lødrup

Arbeidsmandsforbundets leder Erna K. Hagensen

EL og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen

Fagforbundets leder Mette Nord

Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug

Fellesforbundets leder Jørn Eggum

Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad

Handel og Kontors leder Trine Lise Sundnes

Industri Energis leder Frode Alfheim

NNNs leder Anne Berit Aker Hansen

NTLs leder Kjersti Barsok

LO Stats leder Egil André Aas

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy