KVINNEFLERTALL: For trolig første gang møtte LO-sekretariatet på femten medlemmer med stemmerett, med kvinneflertall på et representantskapsmøte. Her er sju av de åtte kvinnene: fra venstre Kjersti Barsok, Trine Lise Sundnes, Anne Berit Aker Hansen, Mimmi Kvisvik (vara for Erne Hagensen), Sissel M. Skoghaug, Peggy Hessen Følsvik, Mette Nord (Julie Lødrup var ikke til stede da bilde ble tatt
Jan-Erik Østlie
sym@lomedia.no
Da LOs representantskapsmøte valgte Anne Berit Aker Hansen som representant nummer 9 var det en historisk begivenhet. For første gang siden stiftelsen i 1899 har nå kvinnene flertall i LO-sekretariatet. Den nye forbundslederen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er også forbundets første kvinnelige leder.
– Det er hyggelig, og litt historisk, at kvinner nå er i flertall blant sekretariatets faste medlemmer. Kvinner er i flertall blant LOs medlemmer, og da er det ikke unaturlig at det reflekteres også blant de fremste tillitsvalgte i fagbevegelsen. Det henger sammen med at flere forbund har fått kvinnelige ledere, påpeker LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
p
Kan fort endres
LO-sekretariatet møtes omtrent hver mandag i øverste etasje i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Det er femten faste medlemmer som har stemmerett, fire av dem er fra den valgte LO-ledelsen. Fagforbundet og Fellesforbundet har to medlemmer hver, mens de andre har én. I tillegg til LO Stats leder, er det de største LO-forbundene som får faste medlemmer.
Og som LO-lederen påpeker i sin kommentar, sammensettingen styres av hvem de respektive landsmøtene velger som forbundsleder. Og da NNN byttet ut Jan Egil Pedersen med Anne Berit Aker Hansen, tippet det også kjønnsvekta rundt bordene i sekretariatssalen.
– Så vil naturligvis sammensettingen variere over tid, avhengig av hvor mange forbund som ledes av kvinner og hvor mange som ledes av menn, sier LO-lederen.
Og endringer kan skje allerede i mai når Norsk Arbeidsmandsforbund skal velge ny leder etter Erna K. Hagensen.
Lang vei
De første sju tiårene var det knapt en kvinne å se i sekretariatssalen i Folkets Hus. I 1961, etter mye debatt, fikk LOs kvinnesekretær adgang til å møte med tale- og forslagsrett. Men det var først i 1971 da Liv Buck ble valgt inn som første kvinne i LO-ledelsen, at mannsdominansen slo sprekker. Fra og med 1972 stilte hun med stemmerett som LOs 1. sekretær. Fjorten år senere var det klart for de to første kvinnelige forbundslederne. Sidsel Bauck fra Handel og Kontor og Kommuneforbundets Liv S. Nilsson markerte seg raskt i den fremdeles svært mannstunge forsamlingen. Det første LO-forbundet som fikk en kvinnelig leder var Norsk Sosionomforbund som i 1977 valgte Bente Wilmar.
p
Kvinner i flertall
Siden 2008 har kvinnene vært i flertall blant LOs medlemmer. Sju år tidligere, i 2001, valgte kongressen Gerd-Liv Valla som LOs første kvinnelige LO-leder. Og tirsdag 23. april var det LOs representantskap sin tur til å gi kvinnene flertall også blant de faste medlemmene i LO-sekretariatet; som nå har følgende sammensetning:
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen
LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik
LOs 2. nestleder Roger H. Heimli
LOs 1. sekretær Julie Lødrup
Arbeidsmandsforbundets leder Erna K. Hagensen
EL og IT Forbundets leder Jan Olav Andersen
Fagforbundets leder Mette Nord
Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug
Fellesforbundets leder Jørn Eggum
Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad
Handel og Kontors leder Trine Lise Sundnes
Industri Energis leder Frode Alfheim
NNNs leder Anne Berit Aker Hansen
NTLs leder Kjersti Barsok
LO Stats leder Egil André Aas
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte