Mette Nord ble valgt til leder for åtte millioner offentlig ansatte i Europa

VALG: Mette Nord er eneste kandidat til presidentvervet i EPSU, som avholder valg i dag.

VALG: Mette Nord er eneste kandidat til presidentvervet i EPSU, som avholder valg i dag.

Merete Jansen

Fagforbundets leder ble torsdag valgt til president for EPSU, som representerer åtte millioner offentlig ansatte.

2019060710053520190607101918

merete.jansen@lomedia.no

anders@lomedia.no

Torsdag ble det avholdt valg på EPSU-kongressen i Dublin. EPSU er den europeiske sammenslutningen for forbund som organiserer i stat og kommuner, og representerer åtte millioner ansatte over hele Europa.

Fagforbundets leder Mette Nord var eneste kandidat til presidentvervet. Hun er klar til å gå løs på kjent tematikk:

– Kampen mot privatisering blir en av de viktigste kampene, samt å få til en rettferdig fordeling. Den ubalansen man ser i fordelingen av makt og ressurser i dag fører til stor uro og ustabilitet i samfunnet, så det er kanskje noe av det viktigste vi gjør, sier Nord i Dublin.

p

Samstemte

I tillegg blir det viktig for EPSU å bygge organisasjon, og å rekruttere medlemmer til forbundene. Kvinners rettigheter er også noe Nord vil legge tyngde bak.

– Vi ser at kvinners rettigheter er trua både av høyreekstreme og religiøse krefter, konstaterer hun.

President-vervet skal Nord skjøtte ved siden av ledervervet i Fagforbundet, og den daglige driften er det generalsekretæren og administrasjonen i Brussel som tar seg av.

Men Nord har tro på at de skal få til mye i den kommende femårsperioden.

– EPSU får en veldig viktig jobb og rolle inn mot EU for å sette faglige og sosiale rettigheter på dagsorden, sier hun.

Nord inntrykk av kongressen er at forbundene fra rundt om i Europa er veldig samstemte i hvilke utfordringer som må adresseres, som privatisering, fordeling og rettferdig beskatning. Det eneste punktet som skapte litt konflikt var Palestina-spørsmålet, men også her landet en stor majoritet en konklusjon.

Nord mener det er mye å lære av europeisk samarbeid.

– VI snakker mye om de samme tingene, og så ser vi at i noen land lykkes de med noe, og i andre land lykkes de med andre ting. Å lære av hvordan de har jobbet med prosesser er noe vi kan bruke for å få til gode resultater, sier hun.

NTL: – Stort

NTL-leder Kjersti Barsok er også på kongressen, og hennes delegasjon skulle ikke overraskende stemme for Mette Nord som president. Barsok tror Nord vil bli lagt merke til i vervet.

– Dette er stort. At Mette Nord blir EPSU-president er veldig, veldig gøy. Og hun ville aldri gått inn et sted der hun ikke kunne gjort en forskjell, sier Barsok.

Barsok syns også konferansen er styrkende for samarbeidet over landegrensene.

– Det er fabelaktig å være sammen med folk som synes at offentlig sektor skal være god, fungere og utvikle seg i riktig retning. Det er trist og alarmerende å høre historier fra kamerater fra andre land om hvilken virkelighet de lever i. Samtidig oppfatter jeg at de er veldig offensive, og det synes jeg er flott å se, sier Barsok.

Hun mener eget forbund kan la seg inspirere av kampanjearbeidet som EPSU gjør mye av, samt å alliere seg med andre typer organisasjoner enn fagforbund.

Samtidig opplever Barsok at klimasaken har blitt mye viktigere i dette foraet.

– Jeg merker meg at klimaspørsmål sniker seg inn i nesten alle andre spørsmål som diskuteres. Her kobles det sammen hvordan klima henger sammen med offentlig eierskap for å sikre at det stilles krav og at offentlig sektor er en nøkkel for å få til det grønne skiftet. Vi er opptatt av dette i NTL, og det er veldig gøy å høre at hele offentlig sektor-fagbevegelsen i Europa er opptatt av det samme, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy