NYTER LUKTEN: Nå lukter det tujahekk og ikke lenger totakts bensin på Vestre gravlund. Gartner Magnus Gommerud Nielsen sverger til elektrisk hekkesaks.
Werner Juvik
INGEBORG VIGERUST RANGUL
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Lukten av bensin og eksos er borte på Vestre gravlund i Oslo. Det skal gartner og miljøambassadør Magnus Gommerud Nielsen ha sin del av æren for. Noen har nemlig lagt merke til det den unge gartneren har syslet med på gravlunden.
– Magnus Gommerud Nielsen har et personlige engasjement og gjennom sin inspirerende entusiasme har han og Gravferdsetaten elektrifisert store deler av sin maskinpark.
Slik forklarer prosjektleder for Oslo europeisk miljøhovedstad 2019, Anita Lindahl Trosdahl grunnen til at Nielsen er en av byens miljøambassadører.
Måker uten motordur
Snøen laver ned på Vestre gravlund i Oslo. Foran gravkapellet fra 1902 brøyter Magnus Gommerud Nielsen snø med traktor. Motorduren er fraværende. Det eneste som høres er lyden fra skuffa som soper med seg snøen på bakken.
– Det er digg med elektrisk utstyr. Vi slipper all støyen og vibrasjonen, sier Nielsen.
Han gliser rått når han viser fram den flunkende nye el-traktoren som kom dagen i forveien.
– Hyllest til det grønne skiftet
Den 4. januar åpnet Oslo som Europas miljøhovedstad. Noen helt vanlige innbyggere er sammen med representanter fra næringslivet og kommunen valgt ut til å være miljøambassadører. De skal dele sine tips for grønne løsninger.
– Miljøambassadørene er også en hyllest til folkets grønne skifte, sier Anita Lindahl Trosdahl.
– Å vise fram folkets grønne skifte er en av de viktigste oppgavene vi har i miljøhovedstadsåret. For uten folks engasjement og innsats hadde vi aldri fått til så mye som vi har gjort. Derfor trenger vi også folk med oss på veien videre, sier prosjektlederen.
Tester utstyr
På Vestre gravlund tester en av ambassadørene villig ut det som er mulig av elektrisk utstyr. Gartner Magnus Gommerud Nielsen har hekkesaks, motorsag, traktor, plenklippere, kantklippere og selvfølgelig mange sykler. Alt er elektrisk.
Gravlunden skal være et fredelig sted. Store maskiner brukes til de oppgavene som trenger det, men Nielsen sverger til det støyfrie og elektriske så ofte han kan.
MÅ HA PLASS TIL KAFFEN: Halvt dansk og med lidenskap for sykler og spesielt lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er også glad i kaffe og da er koppeholder på alt kjørbart elektrisk utstyr en absolutt nødvendighet.
Werner Juvik
– Utstyret blir bare bedre og bedre, og kapasiteten på batteriene øker. Både med kantklipperen og hekkesaksen bærer vi batteriet på ryggen. Det betyr at utstyret ikke blir så tungt å håndtere, og belastningsskader kan unngås, sier han.
– Nå faser vi ut mye av det gamle utstyret og går mer og mer over til det elektriske.
Bare å trykke på en knapp
Nielsen vil ikke tilbake til forbrenningsmotor. Han savner ikke å stå i liften 20 meter over bakken og prøve å dra i gang motorsaga i ti minusgrader.
– Nå er det bare å trykke på en knapp. Selv de som insisterer på at de vil kjenne lukten av eksos, må innrømme at dette er bra.
SYKLER OVERALT: På Vestre gravlund disponerer de ansatte 15 lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er lidenskapelig opptatt av å sykle. Nå er han miljøambassadør for Oslo som er Europas miljøhovedstad.
Werner Juvik
Miljøengasjert hele livet
Gartner Nilsen var med i Blekkulfklubben som barn, og miljøengasjementet har han tatt med seg vider – uansett hva han har drevet med.
– Vi må leve mer miljøvennlig. Slik kan vi øke livskvaliteten vår. Sykler vi, kan vi stoppe hvor vi vil og for eksempel stoppe med barna på en lekeplass. For meg har slike valg blitt naturlig, sier Nilsen til Fagbladet.
Nielsen er halvt dansk med en naturlig fascinasjon for sykler. Han har jobbet aktivt for å få lastesykler på gravlunden. Et arbeid som igjen førte til at han nå er miljøambassadør.
Må ha koppholder
Den første sykkelen fikk de ansatte i 2015. Etter å ha testet mange forskjellige modeller har de nå 20 elektriske sykler. Alle med mye lastekapasitet, god kvalitet og piggdekk, slik at de kan brukes hele året.
– Vi kommer med våre krav og ønsker. Koppeholder er ett av dem. Både på traktoren og syklene. Vi må jo drikke kaffe, ler Nielsen.
Vestre gravlund er flat og egner seg godt for sykkelbruk.
– Det går greit å bruke sykler selv om det er litt kupert, sier han.
FLUNKENDE NY: Magnus Gommerud Nielsen jobber som gartner i gravferdstetaten i Oslo kommune. Miljøarbeid har han brent for siden han var liten. Den elektriske traktoren er det nyeste han har fått på plass.
Werner Juvik
Livet passer meg
– Jeg synes det er en stor ære å bli spurt om å være miljøambassadør i år som Oslo er Europas miljøhovedstad. Jeg brenner jo for dette og får løftet fram noe som kanskje er litt underkommunisert, nemlig at grønne valg faktisk beriker livet ditt.
Som ambassadør skal Nielsen holde foredrag, stille på intervjuer og vise fram arbeidet han driver med for delegasjoner og andre som er interessert.
– Jeg har stor tro på Oslo som miljøhovedstad. Det er en boost for alle som bor her og det er inspirerende å vise fram hva vi gjør og hva vi får til. Det har blitt mer takknemlig å jobbe miljøvennlig nå som folk har blitt mer bevisste. Det skader ingen og er veldig i tiden.
Han føler at innsatsen hans gjør en forskjell. Både på maskinfronten og for mentaliteten på arbeidsplassen. Nå har de pollinatorvennlige stauder som lokker til seg bier, sommerfugler og insekter. Lukten av bensin og eksos er borte og erstattet av nyklippet gress og tujahekk om sommeren.
– Jeg skal være ambassadør og ikke misjonær. Dette livet passer for meg, sier gartneren.
– Skal inspirere
Miljøhovedstadsåret dreier seg om å inspirere, engasjere og mobilisere til å øke takten i det grønne skiftet, og skape en enda bedre by for alle å bo i, ifølge prosjektleder for Oslo europeisk miljøhovedstad 2019, Anita Lindahl Trosdahl.
– Slik skal vi bruke muligheten vi har fått ved å bli kåret til europeisk miljøhovedstad til å oppnå resultater som teller, sier hun.
Akkurat nå har Oslo ti miljøambassadører. De jobber med å finne flere ambassadørhistorier, og har et mål om å ha et sted mellom 20 og 30 ambassadører til slutt.
Oslo – Europas miljøhovedstad
• Oslo vant konkurransen mot 13 andre europeisk byer.
• Søkerbyene konkurrerte i 12 kategorier, blant annet arbeidet for å redusere klimautslipp, bedre vann- og luftkvalitet, miljøinnovasjon, øke tilgang til grøntarealer, sikre biologisk mangfold og tilrettelegge for syklende og gående.
• Oslo vant fordi:
– De har en av verdens mest ambisiøse klimastrategier og har introdusert klimabudsjett som viser hva kommunen gjør og skal gjøre, for å nå klimamålene.
– Har redusert biltrafikken, samtidig som byen har styrket kollektivtransporten og lagt til rette for syklende og gående.
– Lyktes med å gjøre avfall til en ressurs, gjennom et innovativt og effektivt kildesorteringssystem.
– Styrket folks tilgang til friområder, grøntarealer, elver og fjord.
– Har bevart natur og biomangfold i og rundt sentrum gjennom tiår med kraftig byvekst.
– Har gjenåpnet elveløp som gikk i rør og dermed gjort byen mer i stand til å håndtere hyppigere og kraftigere regnvær – tiltak som samtidig har skapt nye rekreasjonsområder og nye leveområder for planter og dyr.
I Oslo er det planlagt over 350 arrangementer og ulike prosjekter i løpet av året som EUs miljøhovedstad.
Kilde: miljohovedstaden.no
{"430667":{"type":"m","url":"/image-3.430667.4ca6110cb0","cap":"FLUNKENDE NY: Magnus Gommerud Nielsen jobber som gartner i gravferdstetaten i Oslo kommune. Miljøarbeid har han brent for siden han var liten. Den elektriske traktoren er det nyeste han har fått på plass. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430668":{"type":"m","url":"/image-3.430668.9173ec8048","cap":"MÅ HA PLASS TIL KAFFEN: Halvt dansk og med lidenskap for sykler og spesielt lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er også glad i kaffe og da er koppeholder på alt kjørbart elektrisk utstyr en absolutt nødvendighet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430669":{"type":"m","url":"/image-3.430669.7c50d47de4","cap":"SYKLER OVERALT: På Vestre gravlund disponerer de ansatte 15 lastesykler. Gartner Magnus Gommerud Nielsen er lidenskapelig opptatt av å sykle. Nå er han miljøambassadør for Oslo som er Europas miljøhovedstad.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"62","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f4","title":"Oslo – Europas miljøhovedstad:","closed":true,"place":"Måker uten motordur"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}