JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minister gikk av etter Nav-skandalen:

– Det er en leder til som bør gå av, sier topptillitsvalgt

– Arbeidsminister Anniken Hauglie burde ha gått av selv og for lenge siden, mener Stine Westrum.

– Arbeidsminister Anniken Hauglie burde ha gått av selv og for lenge siden, mener Stine Westrum.

Sissel M. Rasmussen

– Arbeidsminister Anniken Hauglie burde ha gått av selv og for lenge siden. Og, det er en leder til som bør gå av, mener tillitsvalgte Stine Westrum.

2020012412063620200128154237

Oystein.windstad@fagbladet.no

– Folk må nå møte mennesker og ikke stengte dører.

Leder av Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd Oslo, Stine Westrum er tillitsvalgt for mange som jobber i Nav. Hun sier dette om arbeidsminister Anniken Hauglies avgang:

– Hun burde ha gått av før og selv. Nav-saken har vist seg å være en total katastrofe for de som er avhengige av Nav. Det må man ta ansvar for. Hun har fortsatt som minister for sin egen del, og ikke for ofrene, sier Westrum til Fagbladet om Hauglie.

– Det var mitt valg. Jeg har hele tiden vært åpen på at jeg ikke ønsket å ta ny nominasjon til Stortinget, og at jeg ikke ønsket å være en del av laget til en valgkamp til, sa Hauglie til NRK etter avgangen.

Tuva jobber i Nav: – Folk bor ute fordi de ikke orker å ha noe med Nav å gjøre

Isaksen inn

Høyre-politikeren har vært arbeids- og sosialminister siden desember 2015, men ble formelt avløst under statsråd dag fredag.

Hauglie var øverste ansvarlige for Nav og har de siste månedene vært under press i kjølvannet av Nav-skandalen, hvor 78 personer antas å ha blitt uskyldig dømt.

Rødt har tidligere fremmet mistillitsforslag mot Hauglie, men fikk ikke de andre partiene i Stortinget med seg.

Den siste tiden har også SV varslet mistillit mot Nav-statsråden, mens Ap har sagt at de vil vente med å konkludere i saken til kontrollkomiteens innstilling om Nav-saken er klar. Det er ventet at innstillingen kan foreligge allerede 11. februar.

Sint mann møtte opp på Nav med slegge

Stine Westrum i Fagforbundet er kritisk til utviklingen med reduserte åpningstider på Nav-kontorene og at møter med folk blir byttet ut med digitale løsninger.

– Hva forventer du av den nye ministeren?

– Jeg ønsker at betingelsene for sosialt arbeid skal gjenreises for Nav. Den store distansen ut til folk gjør at det er vanskelig å gi nødvendig oppfølging. En møter ikke folk ansikt til ansikt. Vi ser digitale løsninger og stengte kontorer. Fremmedgjøringen blir total. Som sosialarbeider i Nav vet jeg at det er relasjonene som er avgjørende for de som er avhengige av Nav. Jeg vil at folk skal bli møtt av et menneske og et ansikt, sier den tillitsvalgte og legger til:

– Veien videre er at vi må slutte å snakke om arbeidslinja alene. Folk som er syke og som mottar ytelser må gis tid, skal vi få til endring. Vi må få flere tjenester ut til folk.

Tillitsvalgt om skandalen: Mange tror at de som arbeider på Nav ikke kan jobbene sine

– Det er en til som må gå

Westrum i Fagforbundet mener det er avgjørende at det er en toppleder til som bør gå av:

– Nav-direktør Vågeng må gå dersom skal dette være troverdig. Den politiske lederen har blitt tvunget ut. Nå kan Vågeng bli pensjonist. Det handler om å sende viktige signal der en erkjenner et en har feila, og derfor går av. Det er avgjørende for gjenoppbyggingen av tilliten, mener Stine Westrum.

Da Vågeng fikk spørsmål fra VG om hun vurderer å gå av, svarte hun:

– Jeg fortsetter ryddejobben så lenge jeg har statsrådens tillit.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy