Nav-ansatte har hatt en tøff høst: – Mange tror at de ansatte ikke kan jobbene sine

TILLITSVALGT: Arne Hernes leder Faggruppe Nav i Fagforbundet og har selv bakgrunn fra Nav-kontor: -Vi må trekke fram de gode historiene.

TILLITSVALGT: Arne Hernes leder Faggruppe Nav i Fagforbundet og har selv bakgrunn fra Nav-kontor: -Vi må trekke fram de gode historiene.

Privat

Samtidig som de aller fleste får den hjepen de trenger, blir de som jobber på Nav møtt med skepsis, sier tillitsvalgt.

2019112913081720191129130818

oystein.windstad@fagbladet.no

Nav-skandalen har fått store konsekvenser for enkeltpersoner som ikke har fått penger de har hatt krav. Eller som i verste fall har havnet i fengsel på feilaktig grunnlag. Bakgrunnen er at ledelsen i Nav vedtok en feilpraktisering av EØS-reglene som gir nordmenn rett til å ta med seg ytelser som sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger til utlandet. Mange av de 19.000 som jobber i Nav får nå høre det.

• Flere har blitt uskyldig fengslet for Nav-svindel

Kontorene i kommunene får kritikk

Flere ansatte ved Nav-kontorene i kommunene har hatt en tøff høst, ifølge Arne Hernes. Han er hovedtillitsvalgt i Bergen kommune og er selv frikjøpt Nav-ansatt. Hernes sier at han får tilbakemeldinger fra medlemmer som jobber i Nav om at mange brukere ikke skiller mellom hva som gjøres på Nav-kontorene i kommunene og i den statlige delen. Nav-skandalen gjelder den statlige delen:

– Det som er tøffere nå, er at det kommer mange innom og tror at de ansatte på Nav ikke kan jobben sin. Folk vil få sakene sine sjekket på nytt. Det gjør at tilliten til de ansatte er lav, sier han.

• Nav-ledelsen fortalte ikke om skandalen til Riksrevisjonen - Redd media kunne få vite om saken

I HARDT VÆR: Ledelsen i Nav har fått hard kritikk etter at flere som har reist til utlandet og fått Nav-ytelser, har blitt dømt til fengsel.

I HARDT VÆR: Ledelsen i Nav har fått hard kritikk etter at flere som har reist til utlandet og fått Nav-ytelser, har blitt dømt til fengsel.

Ole Palmstrøm

Mange får god hjelp

Det har blitt avdekket at regjeringen visste om Nav-skandalen og den lovstride praksisen allerede i 2017. Fagforbundet-tillitsvalgte Hernes mener det er flere ting som kan gjøres for å styrke folks tillit:

– Vi må jobbe med å fortelle de gode historiene og øke omdømmet til Nav. Det finnes historier om noe som ikke er bra. Samtidig er det veldig mange mennesker hver dag som er i kontakt med Nav, og de aller fleste får de tjenestene de skal ha, sier Hernes til Fagbladet. Kontrollkomiteen på Stortinget har innkalt til åpen høring om Nav-skandalen i januar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy