I perioden 2012–2018 anmeldte Nav i overkant av 100 saker knyttet til utenlandsopphold som gjelder sykepenger, AAP og pleiepenger.
Ole Palmstrøm
Etaten jobber på spreng med å få oversikt over de feilaktige trygdesvindelsakene og kan nå si noe mer om omfanget.
– Per i dag ser det ut til at det i 2018 ble anmeldt 24 personer for utenlandsopphold med sykepenger, pleiepenger eller AAP for i overkant av 5 millioner kroner, sier direktør Ole Johan Heir i Nav kontroll til NTB.
Flere saker
I første omgang er det slått fast at brukere som har tatt med seg sykepenger, AAP og pleiepenger til andre EØS-land etter 2012, ikke har brutt loven.
I 2019 anmeldte Nav kontroll seks slike saker. Den siste anmeldelsen ble levert 23. april.
På dette tidspunktet hadde Nav endret praksisen sin når det gjelder kortere opphold i EØS-land, men ikke på lengre opphold.
p
Går man flere år tilbake i tid, er omfanget større.
– Nav har i perioden 2012–2018 anmeldt i overkant av 100 saker knyttet til utenlandsopphold som gjelder sykepenger, AAP og pleiepenger, opplyser Heir.
• Nav-ofre krever Hauglie og Nav-ledelsens avgang
Stilt i bero
Det er allerede kjent at minst 48 av sakene som er anmeldt i denne perioden, har endt med feilaktige domfellelser.
Domstolene jobber nå for fullt med å lete etter flere saker og har allerede meldt inn ytterligere 30 dommer som kan være feilaktige.
– Har Nav trukket tilbake disse anmeldelsene?
p
– Når en anmeldelse er sendt til politiet, er det formelt politiet som eier saken. Det er også de som må vurdere om den skal forfølges, stilles i bero, eller henlegges. Nå har Riksadvokaten gitt beskjed om å stille alle sakene knyttet til utenlandsopphold i EØS, i bero, og det er naturlig nok det vi forholder oss til.
Kan vokse
Parallelt med gjennomgangen av saker fra etter 2012 som handler om sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger, har Riksadvokaten bedt om å få avklart om feiltolkningen av loven også gjelder flere trygdeytelser og lenger tilbake i tid. Dermed kan skandalen vokse enda mer i omfang.
Heir opplyser at Nav siden 2012 har anmeldt omkring 270 saker for utenlandsopphold i EØS på andre stønadsområder.
– I alt 72 anmeldte saker fra 2018 gjelder utenlandsopphold i EØS. Anmeldt beløp for disse var i underkant av 16 millioner kroner. Tallene gjelder alle stønadsområder, sier direktøren i Nav kontroll.
(©NTB)
marius.helge.larsen@ntb.no
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Lill Sverresdatter Larsen
Nanna Aanes Wolden
Renholder Solveig Samulelsen opplevde at butikkunder applauderte da hun vaska i en klesbutikk, som takk for jobben hun gjorde. – Det gjør noe med deg som renholder, sier Samuelsen.
Ida Bing
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fikk full støtte fra medlemmene til å si nei til oppgjøret i kommunesektoren.
Norsk sykepleierforbund