– Alt handler ikke om bompenger

EFFEKTIVT: – De private aktørene vil gjerne at alt skal bli så effektivt som mulig, men det virker  som om de glemmer at tjenester også må ha kvalitet, sier driftsoperatør Edvin Rossland (65). Bak han står kollega Stig Andersen (61) som kon- trollerer sprinkelanlegget. De vil at byggene de jobber på skal fortsette  å være i kommunal regi.

EFFEKTIVT: – De private aktørene vil gjerne at alt skal bli så effektivt som mulig, men det virker som om de glemmer at tjenester også må ha kvalitet, sier driftsoperatør Edvin Rossland (65). Bak han står kollega Stig Andersen (61) som kon- trollerer sprinkelanlegget. De vil at byggene de jobber på skal fortsette å være i kommunal regi.

Adrian Nielsen

I Bergen har bompengedebatten tatt helt av. Men for Edvin Rossland og Stig Andersen handler det om mer når de går til stemmeurnene.

2019082809480020190828121347

hanna.skotheim@fagbladet.no

– Før skulle vi betale for noen få veier inn til bykjernen, men nå kan vi nesten ikke reise noe sted uten å betale. Det er for galt, sier vedlikeholdstekniker Stig Andersen (61).

{F1b}

Han sitter på kontoret han deler med drifts­koordinator Edvin Rossland (65) på Fyllingsdalen sykehjem. På privaten er det bompenger som er den viktigste saken, og de er begge enige om at det er for dyrt å kjøre bil.

Også opptatt av skole og sykehjem

Men Edvin Rossland stemmer ikke nødvendigvis på Bompengepartiet av den grunn.

– Hvis bompengepartiene kommer inn i bystyret, må de også kjempe andre kamper. De må for eksempel drifte skoler og sykehjem. Alt står ikke og faller på bompenger, sier Rossland.

{u1}

I 2014 ble det startet en folkeaksjon mot en ny bompengering på Nord-Jæren. Den ble kalt Folkeaksjonen nei til bompenger (FNB). Fire år senere ble folkeaksjonen registrert som et politisk parti på nasjonalt nivå. Bompenger har vært den nye snakkisen dette året. På flere meningsmålinger har FNB vært nest største parti i vestlandshovedstaden.

BOMPENGER: Driftsoperatør Edvin Rossland (65) er engasjert i bompengedebatten. – Jeg mener alle skal betale litt hver uavhengig av om du er billist, fotgjenger eller syklist.

BOMPENGER: Driftsoperatør Edvin Rossland (65) er engasjert i bompengedebatten. – Jeg mener alle skal betale litt hver uavhengig av om du er billist, fotgjenger eller syklist.

Adrian Nielsen

Helsefagarbeider Edita går fra jobb med dårlig samvittighet

Frykter privatisering

Når det gjelder sin egen jobb, frykter Rossland og Andersen hva som vil skje dersom sykehjemmet de jobber på blir privatisert.

– Vi må ha et eierforhold til det vi gjør og da må tjenestene være kommunale. Hadde vi fått private eiere, og disse hadde blitt skiftet ut ofte, ville vi fått mindre oversikt over hva vi skal gjøre i løpet av en arbeidsdag, sier Rossland som tror privatisering kan bli utfallet dersom høyresiden vinner valget i Bergen.

Tar private selskaper over tror Rossland også at lønns- og arbeidsvil­kårene blir dårligere.

– I stedet for å tenke fellesskap, tenker de profitt.

Begge savner politikere som er tettere på folket og lytter til de forskjellige faggruppene i kommunen.

– Politikerne vet at vi har en etat som heter bygg og eiendom, men det tror jeg er alt de vet. De bør komme hit å se hvordan vi jobber, sier Andersen.

Dette mener partiene om bompenger

Rødt: Er imot bompenger, og ønsker veiprising i større byer.

Ap: Vil erstatte bompenger med rettferdig veiprising.

SV: Støtter bompenger i byene, men ønsker veiprising i stedet for bompenger i framtiden.

Høyre: Vil redusere bruken av bompenger i veiprosjekter.

Venstre: Vil avvikle tilskuddsordningen for bompengeprosjekter.

Sp: Vil at nye veier skal finansieres som en kombinasjon av bompenger og statlige budsjettbevilgninger.

KrF: Mener veiprising etter hvert bør erstatte dagens bompengeinnkreving.

Frp: Vil stoppe innkrevingen av bompenger.

MDG: Vi legger prinsippet om at forurenser skal betale til grunn og støtter tids- og miljødifferensierte bompenger i storbyområdene.

Fra partienes nasjonale programmer. (forkortet av redaksjonen)

Folk om valget

Utfallet av høstens valg kan påvirke jobben til over en halv million kommuneansatte. Vi har spurt noen av dem om hvilke saker som er viktigst når de går til stemmeurnene.

Bergen:

Befolkning: 279 792

Ordfører: Marte Mjøs Persen (Ap).

Rødt politisk flertall med Arbeiderpartiet, KrF og Venstre.

Bystyret: Ap 26, Høyre 15, FrP 6, SV 5, KrF 4, MDG 4, Venstre 4, Rødt 2, Sp 1.

Politikerne vet at vi har en etat som heter bygg og eiendom, men det er alt de vet, tror jeg.

Stig Andersen (61), vedlikeholdstekniker

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy