– Angrep på arbeidernes rettigheter

I Storbritannia vil et nytt lovforslag gjøre det langt vanskeligere å gå til streik. Fagbevegelsen protesterer.

2015071512000020150717111159

joran.gronstad@lomedia.no

Et nytt lovforslag vekker harme blant fagbevegelsen i Storbritannia.

Lovforslaget, The Trade Union Bill, blir i dag presentert i Underhuset og vil heve lista for når en fagforening kan gå til streik.

Over halvparten må stemme for en streik

Slik loven er i dag, trenger en fagforening alminnelig flertall blant medlemmer som stemmer for å kunne bruke streik som et lovlig virkemiddel i en arbeidskonflikt.

I det nye lovforslaget må en streik ha støtte av minimum 40 prosent av fagforeningens medlemmer i offentlige sektorer som regjeringen klassifiserer som avgjørende for liv og helse, og 50 prosent oppslutning i andre sektorer.

Et medlem som glemmer eller lar vær å stemme, blir automatisk tatt for å ikke støtte en streik.

Kan hente inn vikarer

Som om ikke det er nok, må arbeidsgiver ha to ukers varsel i forkant av bruk av streik, og lovforslaget vil åpne opp for at arbeidsgiver kan hente inn arbeidskraft som kan dekke opp for ansatte som er i streik.

– Endringene er foreslått slik at streik bare kan gjennomføres når en klar majoritet av de stemmeberettigede i en fagforening støtter streiken og alle andre muligheter for å løse en konflikt har blitt undersøkt, argumenterer innovasjon- og arbeidsminister Sajid Javid fra Det konservative parti.

I tillegg krever den nye loven at fagforeninger spør hvert enkelt medlem om de ønsker å være med på å gi økonomisk støtte til politiske partier. Dersom mange medlemmer reserverer seg, eller av ulike grunner lar være å svare, kan det gå ut over den årlige støtten på 25 millioner pund som fagforeninger gir The Labour Party.

– Et angrep på ansatte rettigheter

Fagfagforeningene i Storbritannia mener regjeringen gjør et forsøk på å nøytralisere fagbevegelsen, og kaller endringsforslagene et angrep på arbeiderenes rettigheter.

– Den vil endre maktbalansen på en arbeidsplass. Å få en rettferdig lønn og forsvare arbeidsvilkår og rettigheter vil bli mye vanskeligere. Selv om en fagforening klarer myndighetenes krav om oppslutning ved en streik, vil den fort bli ødelagt av arbeidsgivers mulighet til å dekke opp med vikarer, sier Frances O’Grady, generalsekretær TUC, et av Storbritannias største fagorganisasjon med 51 forbund og over seks millioner medlemmer, til The Independent.

Dave Prentis, generalsekretær i Unison som har 1,5 millioner medlemmer, synger også ut i The Indpendent og mener forslagene vil frata millioner av vanlige arbeidere muligheten til å bli hørt på arbeidsplassen.

– Lovforslaget viser at denne regjeringen ikke er på arbeidernes side. Disse urettferdige endringene vil gjøre det langt vanskeligere for sykepleiere, lærere, jordmødre og andre offentlig ansatte å streike for lønn eller protestere mot framgangsmåten til en arbeidsgiver.

I streiken på undergrunnen i London i forrige uke deltok fire fagforeninger. Dersom den nye lovforslaget hadde vært gjeldende ville bare to av dem ha oppfylt kravene for å streike. Selskapet Transport of London sier til BBC at da kunne selskapet har operert med reduserte avganger, og ikke en total stenging som ble resultatet i London.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy