JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO mener Norge var dårlig forberedt:

– Ansatte tvinges til å jobbe ved flere helseinstitusjoner for å sikre seg ei lønn å leve av. Slik spres smitten fra sted til sted

Disse var med i det digitale møtet med Koronakommisjonen; Fra venstre leder i Fagforbundet, Mette Nord, LO-sekretær Are Tomasgard, nestleder i Agenda, Sigrun Aasland, leder i Industri Energi, Frode Alfheim og nestleder i Fagforbundet, Sissel Skoghaug.

Disse var med i det digitale møtet med Koronakommisjonen; Fra venstre leder i Fagforbundet, Mette Nord, LO-sekretær Are Tomasgard, nestleder i Agenda, Sigrun Aasland, leder i Industri Energi, Frode Alfheim og nestleder i Fagforbundet, Sissel Skoghaug.

Jan-Erik Østlie

LOs beskjed til koronakommisjonen: Norge var for dårlig forberedt.

2021020208570520210202111832

helge@lomedia.no

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen med følge fikk mandag 60 digitale minutter hos koronakommisjonen, som skal evaluere pandemien for regjeringen.

Hans-Christian Gabrielsen la fram funn fra en rapport som Tankesmien Agenda har forfattet.

Rapporten lener seg på grundige tilbakemeldinger fra representanter for førstelinjen blant LOs medlemmer.

– Våre folk innen helse, omsorg, utdanning, renhold, transport og industri har gitt viktige bidrag, sier Gabrielsen, som er opptatt av at vi må lære av krisen.

Trekker fram beredskap

LO-leder Gabrielsen trekker fram at mye har gått bra, men at pandemien har avdekket alvorlige mangler i vår beredskap.

– Bare måneder før krisen tok oss i mars i fjor ble regjeringen grundig advart fra både «Direktoratet for sivilt beredskap» og Verdens helseorganisasjon, sier Gabrielsen.

Det var også hovedbudskapet da LO-lederen overleverte rapporten «Lærdom fra koronakrisen» til regjeringens koronakommisjon mandag.

– Pandemien var en varslet krise. Regjeringen kjente til risikobildet. Likevel måtte Norge møte krisen uforberedt, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

LO-lederen mener dette er svært alvorlig og understreker regjeringens ansvar.

– Nå er det viktig at vi lærer, slik at vi er bedre forberedt neste gang. Det eneste som er sikkert, er at det kommer flere runder med lignende og helt andre kriser, legger han til.

Deltid et problem

LO-lederen hadde med seg en bred delegasjon bestående blant annet av ledelsen i Industri Energi og Fagforbundet.

– Privatisering har ført til økt smittespredning blant sykehjem i Sverige, men også i Norge tvinges helsearbeidere til å jakte vakter ved flere steder i pleie- og omsorgssektoren. Den store andelen deltid blant helsearbeidere kan ha forsterket koronakrisa og bidratt til å spre smitte, mener nestleder i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug.

– Ansatte tvinges til å jobbe ved flere helseinstitusjoner for å sikre seg ei lønn å leve av. Slik spres smitten fra sted til sted. Også i Norge ser vi at dette har bidratt til smittespredning på blant annet sykehjem. For å unngå svenske tilstander i Norge må vi gi helsearbeidere hele faste stillinger. Nå arbeider regjeringa for det motsatte, sier Skoghaug.

Agenda-rapporten

Korona-kommisjonen ledes av professor emeritus Stener Kvinnsland fra Bergen. I komiteen sitter stort sett direktører og daglig ledere. En av dem er daglig leder i Fafo, Tone Fløtten.

Rapporten til kommisjonen skal være ferdig i mars.

Ingen arbeidstakerorganisasjoner er med på arbeidet som skal gi dommen over beredskapen i forkant av pandemien og hvordan krisen er håndtert.

Som et svar på det lagde altså Tankesmien Agenda sin egen koronarapport, bestilt av LO, flere fagforbund og Pensjonistforbundet.

«Det som har gått bra skyldes i liten grad gode kriseforberedelser de seneste årene. Tvert imot. Det handler mer om verdien av sterke offentlige institusjoner og sterke arbeidslivsorganisasjoner som etter hvert ble tatt med på råd. Samt fortsatt høy tillit i befolkningen», heter det i Agenda-rapporten.

Må sitte samlet

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener regjeringen må involvere partene i arbeidslivet under det pågående arbeidet med tiltak og forskrifter. Ikke bare orientere i etterkant.

– Da kan vi komme med innspill med tanke på konsekvensene, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

Han brukte sist torsdag som et eksempel på hvordan ting ikke skal gjøres. Da møttes arbeidsgiverne hos en statsråd, og arbeidstakerne hos en annen.

– Gjennom koronapandemien har trepartssamarbeidet vist seg å være det beste verktøyet til å løse krisen. De beste løsningene finner vi ved å sitte samlet og kan utfordre hverandres synspunkt. Da kan vi lettere finne den rette løsningen, sa Frode Alfheim til Koronakommisjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy