JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– De som jobber ute blant ungdom, bør få en viktigere rolle

UNGDOMSARBEIDEREN: Jan Bøhler jobbet på fritidsklubb på 1980-tallet. Som politiker er han opptatt av at ungdom ikke skal falle utenfor.

UNGDOMSARBEIDEREN: Jan Bøhler jobbet på fritidsklubb på 1980-tallet. Som politiker er han opptatt av at ungdom ikke skal falle utenfor.

Martin Guttormsen Slørdal

Årene som ungdomsarbeider formet Jan Bøhler som politiker. Han holder fremdeles fast ved sitt medlemskap i Fagforbundet.

2017090509335920230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

De fleste kjenner Jan Bøhler som en treningsglad Groruddalen-patrioet og stortingspolitiker. Men før han ble politiker var han blant annet ungdomsarbeider og leder på Trosterud fritidsklubb.

– Yrkesbakgrunnen min har påvirket meg veldig som politiker. Å hindre at ungdom faller utenfor er noe jeg er veldig opptatt av, spesielt i Oslo. Jeg har fortsatt god kontakt med de som jobber med ungdommer, og jeg besøker fritidsklubber og oppsøkende team ofte. Jeg har også vært leder av et idrettslag, sier Ap-politikeren.

– Viktig med tilhørighet til fagbevegelsen

Nå stiller han til valg for sin fjerde periode på Stortinget. Han har imidlertid ikke glemt hvor han kommer fra. Gjennom hele 1980-tallet jobbet han på fritidsklubb. Den gang meldte han seg inn i Kommuneforbundet (nå Fagforbundet), og har vært medlem siden. Bøhler er en av flere kjente politikere som er organisert i Fagforbundet.

– Selv om jeg nå er politiker, syns jeg det er viktig å ha tilhørighet til fagbevegelsen og folka jeg jobbet med. Jeg vil vise at jeg ikke fjerner meg fra dem.

Jeg har nesten daglig kontakt med folk som jobber med ungdom i Groruddalen. Det er dyktige, snille mennesker som gjør en veldig viktig jobb, skryter Bøhler.

Engasjementet for ungdom var også mye av grunnen til at han havnet i politikken.

– Jeg kom inn ganske sent. Jeg hadde ikke bakgrunn fra AUF, men ble oppdaget av Arbeiderpartiet på slutten av 80-tallet, sier 65-åringen.

Vil gi ungdomsarbeiderne en viktigere rolle

Han mener de som jobber med forebyggende arbeid blant ungdom får altfor lite skryt for jobben de gjør.

– Jobben de gjør er helt avgjørende, men den er undervurdert. Det skyldes nok at det forebyggende arbeidet ikke er en del av det lovfestede systemet, slik skole og barnehage er, sier Ap-politikeren.

Selv har han fortsatt god kontakt med miljøet han hadde sin yrkesaktive karriere i.

– Jeg har nesten daglig kontakt med folk som jobber med ungdom i Groruddalen. Det er dyktige, snille mennesker som gjør en veldig viktig jobb.

Han vil jobbe for at jobben de gjør blir sett.

– De som jobber ute blant ungdom bør få en viktigere rolle, og selv om det er kommunene som bevilger pengene, er det viktig å tenke på hvordan vi kan bidra til det fra Stortinget, sier Bøhler.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy