JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets folk i Sivilforsvaret bidro i Setesdal:

– Det ble stille på turen hjem

DAL I BRANN: Ett av mannskapet tar seg en pause på toppen av den bratte åskamen mens han ser røyken stige opp fra skogen.

DAL I BRANN: Ett av mannskapet tar seg en pause på toppen av den bratte åskamen mens han ser røyken stige opp fra skogen.

Lars Olav Iversen

For å bekjempe de mange skogbrannene i Sør-Norge, har Sivilforsvaret blitt innkalt for å hjelpe slitne brannfolk. En av dem som brukte deler av sommerferien på å slukke brann, var Kurt Rønning, nestleder i Seksjon Helse og Sosial i Fagforbundet.

2018072010535520230821171436

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Se bildeserie fra brannen i Setesdal ved å trykke på pilene i bildet over. Video lenger ned i saken.

Tidligere denne uka mobiliserte mannskaper i Sivilforsvaret i Trøndelag for å hjelpe brannvesenet lenger sør i landet. Nærmere bestemt Setesdal og Drangedal.

– Det har brent mye her, så de var rett og slett tom for folk. Det er store ressurser som skal settes i sving for å kontrollere dette, sier Kurt Rønning, som er leder for en fredsinnsatsgruppe (FIG) i Sivilforsvaret, som er et styrkeberedskap for brann, politi og ambulanse.

Sammen med Lars Kvale, tidligere leder av Fagforbundet Levanger, har de ledet sine mannskaper i arbeidet. Målet var å bistå brannvesenet med å etterslukke en av brannene som har oppstått i Setesdal. Han forteller at de hele veien jobbet tett med innsatslederen for brannvesenet.

Her kan du se videoer som mannskapet i Sivilforsvarets selv har tatt:

VIDEO: Lars Olav Iversen/Kurt Rønning

Har kontroll over skogbrannene

Dette er en av over hundre skogbranner som har herjet i Sør-Norge den siste uka. Telemark og Aust-Agder har vært særlig berørt. Ifølge ABC nyheter er mange av brannene nå på retur. Til Fædrelandsvennen sa innsatslederen i Setesdal tirsdag denne uka at de har kontroll på alle de ni brannene i dalføret.

Kurt Rønning beskriver arbeidet som krevende, men at motivasjonen blant mannskapet er på topp. Sammen med 22 andre fra Sivilforsvaret avbrøt han ferien og hev seg på første ledige fly. Mandag kveld reiste de fra Trøndelag til Setesdal for å bidra til blant annet å drive med etterslukking. Onsdag ettermiddag reiste de hjem igjen. Da har de jobbet nærmest kontinuerlig for å få kontroll på brannen.

– Det har blitt lange dager med lite hvile. De har gått i et vanvittig terreng og er slitne. Det blir stille på turen hjem, forteller han.

(saken fortsetter under bildet)

SVARTSVIDD: Dette synet møtte Sivilforsvarets mannskap i det de ankom Setesdal. I løpet av denne uken fikk de kontroll over brannen.

SVARTSVIDD: Dette synet møtte Sivilforsvarets mannskap i det de ankom Setesdal. I løpet av denne uken fikk de kontroll over brannen.

Lars Olav Iversen

Roser brannpersonalet

Brannen hadde spredd seg i en bratt steinur, med klipper og vanskelig tilgjengelige partier. Fra topp til bunn er høydeforskjell på 350 meter. Der har brannvesenet og Sivilforsvaret rullet ut rundt fire kilometer med brannslanger for å nå alle områdene. Brannene kan ulme mange meter ned i bakken, noe som gjør slukningsarbeidet utfordrende. De dagene Rønning har vært i Setesdal, har han blitt imponert over innsatsen til brannvesenet.

– Brannmannskapene imponerte meg. Dette er deltidspersonell som har lagt alt annet til siden. Samtidig var de tydelige på at de ikke hadde klart dette uten Sivilforsvaret og andre, sier Kurt Rønning.

Totalt har Sivilforsvaret kalt ut 1500 mannskaper i sommer til brannbekjempelse.

– Dette er et eksempel på viktigheten av god beredskap og tilgang på nok utstyr i en akutt situasjon, kommenterer Rønning.

Berømmer Sivilforsvarets innnsats

I en pressemelding sier direktør for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Cecilie Daae:

– Sivilforsvaret gjør en kjempejobb! Jobben de gjør med å støtte brann- og redningsvesenet har bidratt sterkt til slokkingen av svært mange skogbranner. At mannskapene stiller opp midt i ferien på denne måten, er jeg svært takknemlig for.

Sivilforsvaret har blitt kalt inn for å bidra med ekstra slanger, etterslokking, vakthold og avlaste slitne brannmannskaper.

– Det er mange slitne mannskaper som har stått på seint og tidlig i flere dager – i svært krevende terreng og i varmt vær. At noen nå får avlastning er ikke bare velfortjent, men også nødvendig for å være klar til nye innsatser i tiden som kommer, sier Daae.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy