Fagforbundets leder etter avsløring av privat barnehageselskap:
– Det er helt absurd at barnehager brukes som investeringsobjekt i spekulasjonsøkonomi
AVSLØRT: Aftenposten avdekket at eierne av Trygge Barnehager har tatt ut mer enn 900 millioner kroner. (Faksimile av Aftenposten)
Kathrine Geard
Leder i Fagforbundet Mette Nord vil ha strengere kontroll med statlige overføringer.
kathrine.geard@fagbladet.no
Aftenposten dokumenterte tirsdag hvordan eierne av selskapet Trygge Barnehager AS har tatt ut nesten en milliard kroner og investert i andre prosjekter. Med en deleid og 199 heleide barnehager er dette en av landets største kjeder av private barnehager.
Eierne er Eli Sævareid og Sigurd Aase fra Haugesund. På hjemmesiden til Trygge barnehager skriver Sævareid at «Barnehagene driftes med ikke-økonomiske formål, og et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen».
– At de tar ut nesten en milliard kroner fra barnehagene og investerer andre steder, dokumenterer at Trygge barnehager villeder gjennom sin kommunikasjon på nettsida si, sier Mette Nord i en kommentar til Fagbladet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
LÅN: Mette Nord peker på at barnehagenes trygge inntekt fra foreldrebetaling og offentlige overføringer gjør at objekteiere kan få billige lån som de videre kan bruke til investeringer i risikoprosjekter.
Eirik Dahl Viggen
Store tap i oljeinvestering
For til tross for det Sævareid skriver avdekket altså Aftenposten at over 900 millioner kroner er ført ut av barnehagevirksomheten og oppover i konsernet. Barnehagene er separate aksjeselskaper eid av Trygge Barnehager, som igjen er eid av SFR Holding, som også har et søsterselskap – Vista Holding. Det er dette selskapet som har investert i blant annet olje, eiendom og teknologi.
Avisas gjennomgang av regnskapene og andre kilder viser at det nesten bare er barnehagene som tjener penger. Den andre virksomheten gikk med til dels store tap. Av Vista Holdnings investeringer i næringsvirksomhet i Norge og utlandet er mesteparten tapt gjennom plassering i oljevirksomhet.
«Ingen barnehager har lidd noe tap på forvaltningen av midler. Slik skal det også fortsette å være», skriver eier Sævareid i en e-post til Aftenposten. Hun avviser at penger er tatt ut av barnehagevirksomheten: «Det er ikke slik at når penger investeres, så er det “tatt ut av virksomheten” (...) Det er ikke alltid man trenger tilgang til alle pengene sine på kort varsel, og da kan det gi bedre betingelser å investere dem i annet enn et bankinnskudd».
Hun skriver at pengene som er investert i ulike prosjekter, ikke er borte fra barnehagene: «Overskuddene som er opptjent i barnehagene tilhører fortsatt barnehagene».
Barnehagene står i fare
– Det er helt absurd at barnehager brukes som investeringsobjekt i spekulasjonsøkonomi, sier Mette Nord som peker på at barnehagens trygge inntekt fra foreldrebetaling og offentlige overføringer gjør at objekteiere kan få billige lån som de videre kan bruke til investeringer i risikoprosjekter.
– Går det galt, går barnehagen konkurs, og en viktig samfunnsoppgave står i fare, sier Nord.
På kommentarplass i Aftenposten spør Trine Eilertsen hvordan barnehagene kan være så lønnsomme og lurer på om statsstøtten er for raus, om det tas snarveier i driften, eller om det kan forklares med for eksempel lavere sykefravær i de private barnehagene. Nord mener det er flere årsaker til "overfinansieringen".
– Det kan være barnehagene har andre åpningstider, andre og billigere pensjonsordninger enn hva de får overføringer til. Antall ansatte kan også variere.
– Hvilken konklusjon trekker du av det Aftenposten har avdekket?
– Det er behov for strengere kontroll. Overføringer må skje mot konkret utlegg for pensjonsordninger, i stedet for en fast overføring, sier Nord.
– Går det galt, går barnehagen konkurs, og en viktig samfunnsoppgave står i fare.