JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets leder etter avsløring av privat barnehageselskap:

– Det er helt absurd at barnehager brukes som investeringsobjekt i spekulasjonsøkonomi

AVSLØRT: Aftenposten avdekket at eierne av Trygge Barnehager har tatt ut mer enn 900 millioner kroner. (Faksimile av Aftenposten)

AVSLØRT: Aftenposten avdekket at eierne av Trygge Barnehager har tatt ut mer enn 900 millioner kroner. (Faksimile av Aftenposten)

Kathrine Geard

Leder i Fagforbundet Mette Nord vil ha strengere kontroll med statlige overføringer.

2018042611382220180426101334

kathrine.geard@fagbladet.no

Aftenposten dokumenterte tirsdag hvordan eierne av selskapet Trygge Barnehager AS har tatt ut nesten en milliard kroner og investert i andre prosjekter. Med en deleid og 199 heleide barnehager er dette en av landets største kjeder av private barnehager.

Eierne er Eli Sævareid og Sigurd Aase fra Haugesund. På hjemmesiden til Trygge barnehager skriver Sævareid at «Barnehagene driftes med ikke-økonomiske formål, og et ev. overskudd av driften forblir i barnehagen».

– At de tar ut nesten en milliard kroner fra barnehagene og investerer andre steder, dokumenterer at Trygge barnehager villeder gjennom sin kommunikasjon på nettsida si, sier Mette Nord i en kommentar til Fagbladet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LÅN:  Mette Nord peker på at barnehagenes trygge inntekt fra foreldrebetaling og offentlige overføringer gjør at objekteiere kan få billige lån som de videre kan bruke til investeringer i risikoprosjekter.

LÅN: Mette Nord peker på at barnehagenes trygge inntekt fra foreldrebetaling og offentlige overføringer gjør at objekteiere kan få billige lån som de videre kan bruke til investeringer i risikoprosjekter.

Eirik Dahl Viggen

Store tap i oljeinvestering

For til tross for det Sævareid skriver avdekket altså Aftenposten at over 900 millioner kroner er ført ut av barnehagevirksomheten og oppover i konsernet. Barnehagene er separate aksjeselskaper eid av Trygge Barnehager, som igjen er eid av SFR Holding, som også har et søsterselskap – Vista Holding. Det er dette selskapet som har investert i blant annet olje, eiendom og teknologi.

Avisas gjennomgang av regnskapene og andre kilder viser at det nesten bare er barnehagene som tjener penger. Den andre virksomheten gikk med til dels store tap. Av Vista Holdnings investeringer i næringsvirksomhet i Norge og utlandet er mesteparten tapt gjennom plassering i oljevirksomhet.

«Ingen barnehager har lidd noe tap på forvaltningen av midler. Slik skal det også fortsette å være», skriver eier Sævareid i en e-post til Aftenposten. Hun avviser at penger er tatt ut av barnehagevirksomheten: «Det er ikke slik at når penger investeres, så er det “tatt ut av virksomheten” (...) Det er ikke alltid man trenger tilgang til alle pengene sine på kort varsel, og da kan det gi bedre betingelser å investere dem i annet enn et bankinnskudd».

Hun skriver at pengene som er investert i ulike prosjekter, ikke er borte fra barnehagene: «Overskuddene som er opptjent i barnehagene tilhører fortsatt barnehagene».

Barnehagene står i fare

– Det er helt absurd at barnehager brukes som investeringsobjekt i spekulasjonsøkonomi, sier Mette Nord som peker på at barnehagens trygge inntekt fra foreldrebetaling og offentlige overføringer gjør at objekteiere kan få billige lån som de videre kan bruke til investeringer i risikoprosjekter.

– Går det galt, går barnehagen konkurs, og en viktig samfunnsoppgave står i fare, sier Nord.

På kommentarplass i Aftenposten spør Trine Eilertsen hvordan barnehagene kan være så lønnsomme og lurer på om statsstøtten er for raus, om det tas snarveier i driften, eller om det kan forklares med for eksempel lavere sykefravær i de private barnehagene. Nord mener det er flere årsaker til "overfinansieringen".

– Det kan være barnehagene har andre åpningstider, andre og billigere pensjonsordninger enn hva de får overføringer til. Antall ansatte kan også variere.

– Hvilken konklusjon trekker du av det Aftenposten har avdekket?

– Det er behov for strengere kontroll. Overføringer må skje mot konkret utlegg for pensjonsordninger, i stedet for en fast overføring, sier Nord.

– Går det galt, går barnehagen konkurs, og en viktig samfunnsoppgave står i fare.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy