– Det er ikke greit å servere middag klokka 13 hvis pasienten spiser frokost klokka 11

FÅR OFTERE MAT: Erna Josefine With (t.h.) i samtale med Victoria Kristoffersen.

FÅR OFTERE MAT: Erna Josefine With (t.h.) i samtale med Victoria Kristoffersen.

Marius Fiskum

Kroken sykehjem oppdaget at det kunne gå opptil 14 timer mellom kveldsmat og frokost. I 2014 tok de grep.

2017100314173820171003143049

karin.svendsen@fagbladet.no

Det gikk lang tid mellom måltidene, og all aktivitet var lagt til to timer i døgnet. I 2014 ble dagene strukturert ut fra pasientenes behov for ernæring og aktivitet.

Flexidøgn heter ordningen som ifølge Jan Erik Risvik, enhetsleder ved Kroken sykehjem i Tromsø, er grunnlag for all aktivitet hele året ved sykehjemmet.

Lang tid uten mat

– Da vi kartla rutinene på avdelingene, oppdaget vi at det kunne gå opptil 14 timer mellom kveldsmat og frokost. Det er et altfor stort sprang, og vi var enige om at noe måtte gjøres, sier Risvik.

Et ernæringsprosjekt i 2012 avslørte at noen av pasientene lå i faresonen for underernæring blant annet fordi det gikk for lang tid mellom måltidene.

– Det er ikke greit å servere middag klokka ett på dagen når enkelte pasienter ikke spiser frokost før klokka 11, mener enhetslederen.

LES OGSÅ: Er det nok at maten er sunn?

Flere måltider

Et nytt prosjekt, Flexidøgn, skulle bedre ernæringssituasjonen. Middagen ble forskjøvet til klokka 15, og det ble lagt inn en lunsj med både varm og kald mat klokka 12. I tillegg til kveldsmat klokka 18 kan de som ønsker det, også få et seinmåltid klokka 21.

– I tillegg kan pasientene få mat hvis de blir sultne i løpet av natta, forteller Jan Erik Risvik.

Samtidig som ernæringssituasjonen er blitt bedre, har den nye timeplanen gitt økte mulighetene for aktiviteter.

– Før skjedde alt, inkludert lege- og tannlegebesøk, mellom klokka 11 og 13. Etter klokka 15 skjedde ingen ting. Nå har vi strukturert døgnet slik at aktivitetene kan spres over flere timer, sier Risvik.

LES OGSÅ: Sju tips for å hindre underernæring

Gode erfaringer

Jan Erik Risvik opplyser at flexidøgn er kommet for å bli på Kroken sykehjem og at ordningen lever i beste velgående i 2017.

– Alle sykehjem må følge de nasjonale føringer om at 11 timer mellom to måltider er absolutt maksimum, sier han.

Og siden ernæring i likhet med annen pleie og omsorg skal være individuelt tilpasset, skal hver pasient få mat når han eller hun ønsker eller trenger det.

– Hos oss får pasientene mat når de ønsker, og sånn må det være, mener enhetslederen på Kroken sykehjem.

Dette er opprinnelig en sak som sto på trykk i Fagbladet nr. 7 i 2015. Saken er redigert og oppdatert.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy