MANTE TIL TÅLMODIGHET: Jonas Gahr Støre viste flere ganger til det han kaller de tre «T-er»: Ting tar tid.
Jan-Erik Østlie
marte.bjerke@fagbladet.no
Barnefattigdom, tillitsreform og stykkprisfinansiering i helsevesenet var blant temaene Støre ble utfordret på, under den faglige og politiske debatten på Fagforbundets landsmøte tirsdag 19. oktober.
Den overordnede oppsummeringen til alle spørsmål og ønsker fra salen var:
– Dette kommer til å bli tøft. Det kommer til å bli tøft å jobbe i offentlig sektor framover, sa Støre og viste til den økonomiske situasjonen Norge og verden befinner seg i.
– Jeg nikker til alt det dere sier, og jeg skulle ønske at jeg kunne si at alt dette gjør vi nå, fortsatte han.
Bekymring for dem som har minst
I stedet måtte Støre flere ganger vise til det han kaller de tre «T-er»: Ting tar tid.
Mens leder av Fagforbundet, Mette Nord, karakteriserte forslaget til statsbudsjett for 2023 som «det mest modige og radikale statsbudsjettet på mange tiår», var tonen mer lunken fra andre i landsmøtesalen:
– Vi må ta vare på dem som har minst, og vi ser at det har vi ikke greid, sa Roger Dehlin i landsstyret.
Vanlige folks økonomiske situasjon, økende fattigdom, samt rettigheter til arbeidsledige og uføre var temaer som gikk igjen fra talerstolen.
Roger Dehlin.
Bjørn A. Grimstad
Statsministeren var opptatt av å understreke at bekjempelsen mot barnefattigdom føres gjennom en forsvarlig økonomisk politikk og ordninger som strømstøtte.
– Mester, ikke bare master
Jane Minde Høst fra forbundsregion Agder høstet umiddelbar applaus da hun understreket viktigheten av praktikere og faglærte, og at det er skivebom å kreve at alle som er nær brukeren skal ha høyskoleutdanning.
Jane Minde Høst.
Bjørn A. Grimstad
Innspillet ble fulgt opp av statsministeren:
– Vi har i altfor mange år vært opptatt av master, men vi trenger også mestere, de som har praktisk erfaring, sa Støre.
Konsekvensene for de unge tippa lærerstreiken
Avtroppende leder for Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira, retta oppmerksomheten og bekymringen mot de unge, og det faktum at Fagforbundets ungdomsbarometer slår fast at 35 prosent er bekymra for framtida.
Victoria De Oliveira.
Bjørn A. Grimstad
Støre fulgte opp med å si at dette må anses som normalt i en tid da det er krig i Europa, men:
– Det aller viktigste etter pandemien er å se denne gruppa, fortsatte han og kommenterte i samme slengen lærerstreiken i høst:
– Da vi tok det ekstremt krevende valget å bryte inn i en konflikt i skolen, så var det dette som lå tungt på oss, konsekvensene for de unge.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye