Skatt på kjøregodtgjørelse:

– Dette har aldri vært et tema tidligere, og så plutselig blir det innført

URETTFERDIG: Thor Ofstad kjører mye i jobben som tekniker i Norsk institutt for luftforskning. Han mener det er helt bak mål at de mange som bruker egen bil i jobbsammenheng nå må skatte av dette. Her er Ofstad på Sofienberg i Oslo, ved en av landets mange luftmålestasjoner.

URETTFERDIG: Thor Ofstad kjører mye i jobben som tekniker i Norsk institutt for luftforskning. Han mener det er helt bak mål at de mange som bruker egen bil i jobbsammenheng nå må skatte av dette. Her er Ofstad på Sofienberg i Oslo, ved en av landets mange luftmålestasjoner.

Anne Siri Renå

Thor Ofstad kjører 15 000 kilometer årlig i jobben. Nå må han skatte av beløpet – også for året før de nye reglene trådte i kraft.

2016022407350020160224113411

anne.siri.rena@lomedia.no

anne.siri.rena@lomedia.no

Nå blir det skatt på kjøregodtgjørelse

I budsjettavtalen for 2016 ble regjeringspartiene samt Venstre og KrF enige om å legge skatt på en del av kjøregodtgjørelsen. Satsen er 4,10 kroner per kilometer, men ifølge budsjettavtalen er bare 3,80 kroner av kjøregodtgjørelsen skattefrie. De 30 resterende ørene legges det skatt på, noe som utgjør 250 millioner kroner årlig i statskassa. Thor Ofstad er en av dem som reagerer på de nye reglene.

Oftstad er tekniker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) og kjører omlag 15 000 kilometer i jobbsammenheng årlig. Han kjører til luftmålestasjoner hovedsakelig i Oslo- og Drammens-området, men er også på Vestlandet en gang i året. Kilometerne tilsvarer vel 60 000 kroner i året, og fra dette beløpet trekkes 3000-4000 skattekroner. Han påpeker at innvendingen hans mer handler om prinsipper enn om selve pengesummen. På arbeidsplassen hans diskuterer de dette høylytt.

• Følg oss på Facebook

– Dette har aldri vært et politisk tema tidligere, og så plutselig blir det innført. Det faller urimelig ut, sier Ofstad, som er styremedlem i NTL Forskningsinstitutter.

Fint for arbeidsgiver

Arbeidsgiver blir spart for mange penger ved at de ansatte bruker egne biler, mener Ofstad. Ved NILU har han jobbet i 38 år, og de siste 12-15 årene har han kjørt mye. Han sier han gjerne skulle ha syklet mye mer mellom hjemmet i Rælingen og kontoret på Kjeller utenfor Lillestrøm, men at det som oftest ikke lar seg gjøre. Han mener bestemt det også skulle vært kjøregodtgjørelse på strekningen fra hjemmet til jobben de dagene han må bruke bilen på arbeid, men sånn er det ikke i dag.

– NTL bør reagere på dette, mener Ofstad, som sier det er langt vanligere at privatbiler brukes i jobbsammenheng nå enn tidligere.

Regjeringen med skattesjokk til eldre arbeidsløse

Ingen avtale

LO Stat-leder Tone Rønoldtangen er svært misfornøyd med vedtaket, ifølge Frifagbevegelse.

– Når stortingsflertallet skattlegger deler av kjøregodtgjørelsen i staten er det et politisk inngrep mot en framforhandlet avtale. Dette vil føre til merarbeid, ikke bare i staten, men også i det private næringslivet, sier hun og poengterer at dette ikke er noe partene har forhandlet seg fram til.

Få nyhetsbrevet vårt

– Siden det kun er satsen som er endret og ikke regelen om skatteplikt, blir utbetalingstidspunktet avgjørende. Det må betales skatt av eventuelt overskudd på kilometergodtgjørelse fra 2015, og dette utbetales i 2016, skriver medierådgiver Ernst Larsen i Skattedirektoratet i en e-post.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy