– Du må avklare velferdskutt, Erna!

AVKLARING: – Perspektivmeldingen bør vise hva som skjer når man fortsetter å øke utgiftene og senke inntektene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

AVKLARING: – Perspektivmeldingen bør vise hva som skjer når man fortsetter å øke utgiftene og senke inntektene, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ole Palmstrøm

Ap-leder Jonas Gahr Støre med klar beskjed til statsminister Erna Solberg.

2017033010280720170426164659

tips@redaksjonen.no

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener statsministeren må bruke perspektivmeldingen til å fortelle hvilke velferdsordninger som skal kuttes.

– Perspektivmeldingen bør vise hva som skjer når man fortsetter å øke utgiftene og senke inntektene. Jeg forventer et svar på hvor det skal kuttes eller om man vil overlate neste generasjon et enda større underskudd, sier leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag legger regjeringen fram perspektivmeldingen, tidligere kalt langtidsprogrammet. Der er det forventet at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen tar opp langsiktige temaer som framtiden for norsk økonomi, velferdsstatens bærekraft og klima.

Fagforbundet går til kamp mot lofotolje

Oljepengebruk

Støre mener den økonomiske virkeligheten har innhentet regjeringen, som har økt oljepengebruken jevnt og trutt de siste fire årene. Tidligere i vinter varslet Erna Solberg og Siv Jensen at de ville nedjustere bruken av oljepenger fra maks 4 prosent til 3 prosent.

– Høyre og Frp har økt budsjettunderskuddet med nesten 100 milliarder kroner, og sier nå ved reisens slutt at oljepengebruken ikke kan fortsette. Samtidig vet vi at det kommer store oppgaver i neste fireårsperiode, der vi skal bruke mer på vei og bane, mer på forsvar og mer for å dekke opp mangler i helsevesenet etter at løfter fra Høyre og Frp ikke er innfridd. Samtidig trenger vi en satsing på flere lærere og bedre eldreomsorg. Om ikke dette presset var stort nok, lover Erna samtidig nye skattekutt, sier Ap-lederen.

Krangel om oljeboring i Lofoten kan sprenge LO

Arbeid og skatt

Arbeiderpartiet har allerede lagt fram sitt skatteopplegg for neste fireårsperiode. Der sier de at de skal øke skattene med inntil 15 milliarder.

Men vil det være nok til å betale for velferden de neste årene?

– Det aller viktigste for å møte utfordringene er at folk arbeider. Når en person er arbeidsledig, skal han eller hun ha trygd og betaler ikke skatt. Når du jobber betaler du skatt og mottar ikke trygd. Et varsko for den norske modellen er at sysselsettingen faller, og er den laveste på 20 år, sier Støre.

Høyere kontingent for pensjonistene

Flere muligheter i pensjonsreformen

Han nevner også pensjonsreformen.

– Mange av mulighetene pensjonsreformen gir er ennå ikke gjort gjeldende for offentlig sektor. Det har ikke denne regjeringen klart å lande. Jeg vil være en statsminister som tar opp igjen forhandlingene med partene i arbeidslivet med sikte på å sørge for at folk som arbeider i privat eller offentlig sektor får tilnærmede like vilkår, slik at du kan bytte jobb uten at det går ut over pensjonen din.

Slik lever du godt som pensjonist

Klima og omstilling

I tillegg til økonomi og velferdsstatens bærekraft mener Støre perspektivmeldingen bør se framover for hva ny teknologi betyr for norske arbeidsplasser og hvordan vi skal nå klimamålene vi har satt oss.

– Hvordan hadde klimabiten av perspektivmeldingen sett ut om du var statsminister?

– Da hadde jeg allerede innført et klimaregnskap for å følge hvordan Norge faktisk utvikler seg. Jeg hadde åpnet for at vi satte tydeligere mål for de ulike sektorene, og kunne følge hvordan utviklingen går for dem. Vi skal finne en klimaløsning innenfor en europeisk ramme, men vi skal også kutte i sektorer som ikke dekkes av kvotesystemet. Jeg hadde ønsket en tydeligere illustrasjon på hvordan vi både skal nå klimamålene, og samtidig få til nye næringer og arbeidsplasser.

Han håper at meldingen vil inneholde ulike scenarioer om hvordan Norge kan omstilles.

– Det kan gi oss en spennende politisk debatt der vi ser konsekvensene av beslutningene over tid, uttaler Jonas Gahr Støre. (ANB)

Følg Fagbladet på Facebook

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy