JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet teoLOgene om oppfordringen fra imam Ashraf:

– Et nybrottsarbeid vi gjerne vil ta tak i

Jørgen Hyvang

– Vi er glade for at imam Ashraf ønsker å jobbe for økt organisering blant imamer og deler fullt ut hans mening om at arbeidsmiljøet også er en vesentlig del av det å være imam, sier Gjøa Kristine Aanderaa,

2021101812314620211018161538

Hun er fungerende leder i Fagforbundet teoLOgene, en landsdekkende fagforening for teologer og prester i offentlig sektor, i statlig, kommunal eller privat virksomhet. De fleste medlemmene jobber i Den norske kirke, men teoLOgene har også noen få imamer blant medlemmene. Syed Ashraf i Al-Noor Islamic center i Bærum er en av dem.

Kritisk imam

I et intervju med Fagbladet sier imam Syed Ashraf at han mener LO og Fagforbundet kunne gjort en bedre jobb, både i oppfølgingen etter terroranslaget mot moskeen i 2019 og generelt:

– Jeg vet ikke hvordan prestene i kirkene har det, men det virker som om organisasjonene glemmer at moskeen ikke bare er et religiøst sted, men også en arbeidsplass, sier imamen.

Han sier videre at han håper at Fagforbundet leser intervjuet med ham og inviterer norske imamer til et møte. Imamen tror et slikt møte kan ha stor samfunnsmessig betydning:

– Vi er trolig nærmere 100 imamer i Norge. Før lockdown hadde vi 3–400 mennesker her på fredagsbønn hver uke. De sitter ikke bare stille foran meg og tar imot en bønn jeg leverer. De er ikke bare tilknyttet moskeen som religiøst samfunn. Disse menneskene kommer fra ulike samfunnsfelt. De er leger, advokater, butikkfolk, taxisjåfører, bussjåfører og businessmenn, og jeg snakker ikke bare med dem om religion. Vi snakker om livssituasjoner, om personlige og allmenne behov, utdanning, samfunnsutfordringer, ja, også om hvordan man skal komme seg ut av terrororganisasjoner. Når 1. mai nærmer seg, snakker vi om betydningen av arbeid. Vi imamer har stor påvirkningskraft.

Få, men viktige medlemmer

Fungerende leder i Fagforbundet teoLOgene er positiv til oppfordringen fra imam Ashraf:

– Erkjennelsen av at du som imam også er en ansatt som må ivaretas og ha rettighetene godt ivaretatt, er en del av grunnlaget for vår forening, sier Gjøa Kristine Aanderaa.

Aanderaa påpeker at Fagforbundets prinsipprogram og verdigrunnlag innebærer at forbundet skal være uavhengig av etnisk eller kulturell bakgrunn, alder, kjønnsidentitet, funksjonsnivå, seksuell orientering, religion eller livssyn.

– Vi har en tydelig politikk der vi skal bekjempe undertrykking, rasisme, hatefulle ytringer og diskriminering. Imamene utgjør foreløpig en liten gruppe, og vi setter derfor ekstra pris på at de deltar på årsmøtene til teoLOgene. Når en imam melder inn saker som vi som fagforening må følge opp, så gjør vi det, og om nødvendig i samarbeid med Fagforbundet.

Viktig nybrottsarbeid

Aanderaa sier at organisasjonsbygging er viktig for teoLOgene, og at de gjerne reiser ut og møter mulige medlemmer og informerer om Fagforbundet.

– Vi kommer gjerne ut og snakker med imamer også. Hvis Imam Ashram vil arrangere et møte for imamer for å få vite mer om Fagforbundet teoLOgene kommer vi. Vi tenker at det er viktig at imamene i Norge fagorganiserer seg. Dette er et nybrottsarbeid som Fagforbundet ønsker å ta tak i.

Aanderaa legger til at TeoLOgene gjerne deltar i dette arbeidet, men at de i så fall vil trenge hjelp fra sentralt hold:

– Vi er en liten avdeling, med et lite sekretariat, så da må det for vår del følge med større ressurser til dette arbeidet, sier Aanderaa.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy