JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IT-skandalen i Helse Sør-Øst

– Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst

IKKE TILLIT: – Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst, sier nestleder Sissel M. Skoghaug.

IKKE TILLIT: – Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst, sier nestleder Sissel M. Skoghaug.

Vibeke Liane

Fagforbundet, El og IT og Nito går sammen om å kreve lover mot å sette samfunnskritisk infrastruktur på anbud, etter avsløringene om at bulgarske og asiatiske IT-arbeidere har hatt tilgang til halve Norges pasientdata.

2017050315070320230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Kravet blir reist etter NRKs avsløring om at rundt 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa har hatt tilgang til pasientdata for 2,8 millioner nordmenn. Avsløringen kom etter at Helse Sør-Øst helt siden i fjor høst, har avvist at utenlandske IT-arbeidere ville få tilgang til norske pasientjournaler.

• Frykter pasientdata på avveie

HP overtok jobben

Helse Sør-øst flagget ut driften av IT-systemer i fjor høst, etter at styret vedtok å sette det på anbud. Bulgarske Hewlett Packard-ansatte skal overta jobben som ansatte i Sykehuspartner, Helse Sør-Østs IT-selskap har gjort hittil.

Virksomhetsoverdragelsen skjer først i mai, men de praktiske forberedelsene er naturligvis i gang. Fagbladet fikk før påske vite at HP-medarbeidere fra Bulgaria hadde vært hos det regionale helseforetakets eget it-selskap, Sykehuspartner, og fått både opplæring og administrativ tilgang til alle linuxsystemer i helseregionen

• Massive protester mot anbudet

Avviste faren

Både teknologidirektør Thomas Bagley og adminsistrerende direktør Cathrine Lofthus nektet den gangen for at utenlandske IT-arbeidere har hatt utvidete rettigheter til nordmenns pasientdata. Etter NRKs avsløringer, innrømmer ledelsen at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitiv pasientdata, men mener at omfanget ikke er så stort.

NRK opplyser at de har liste over rundt 100 navn på bulgarske IT-ansatte som har hatt tilgang til pasientdata, samt antall ganger de har vært pålogget.

Mistet tillit

– Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst. Denne saken må få konsekvenser, sier AU-medlem i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug, som vil avvente resultat av det ekstraordinære styremøtet i ettermiddag.

Etter styremøtet uttalte Skoghaug til NRK onsdag kveld: – Vi har svekket tillit til helsevesenet.

De tre forbundene krever at avtalen med Hewlett Packard i Bulgaria må sies opp, og at Helse Sør-Øst tar tilbake ansvar og drift av IT-systemene.

– Vi tar også kontakt med Datatilsynet for å få deres vurdering i lys av de opplysningene NRK har kommet med, opplyser Skoghaug.

Må medføre lovendring

Skandalen med pasientdata i Helse Sør-Øst kommer i kjølvannet av andre store IT-skandaler, drift av Nødnett og IT-systemene til borerigger.

– Vi mener at dette bør få politiske konsekvenser. Vi trenger å få på plass et lovverk som hindrer at kritisk infrastruktur blir satt ut på anbud på denne måten, sier Skoghaug.

Vi har ikke lenger tillit til teknologidirektør Thomas Bagley

AU-medlem Sissel Skohaug, Fagforbudnet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy