IT-skandalen i Helse Sør-Øst

– Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst

IKKE TILLIT: – Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst, sier nestleder Sissel M. Skoghaug.

IKKE TILLIT: – Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst, sier nestleder Sissel M. Skoghaug.

Vibeke Liane

Fagforbundet, El og IT og Nito går sammen om å kreve lover mot å sette samfunnskritisk infrastruktur på anbud, etter avsløringene om at bulgarske og asiatiske IT-arbeidere har hatt tilgang til halve Norges pasientdata.

2017050315070320170504101924

ola.tommeras@fagbladet.no

Kravet blir reist etter NRKs avsløring om at rundt 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa har hatt tilgang til pasientdata for 2,8 millioner nordmenn. Avsløringen kom etter at Helse Sør-Øst helt siden i fjor høst, har avvist at utenlandske IT-arbeidere ville få tilgang til norske pasientjournaler.

• Frykter pasientdata på avveie

HP overtok jobben

Helse Sør-øst flagget ut driften av IT-systemer i fjor høst, etter at styret vedtok å sette det på anbud. Bulgarske Hewlett Packard-ansatte skal overta jobben som ansatte i Sykehuspartner, Helse Sør-Østs IT-selskap har gjort hittil.

Virksomhetsoverdragelsen skjer først i mai, men de praktiske forberedelsene er naturligvis i gang. Fagbladet fikk før påske vite at HP-medarbeidere fra Bulgaria hadde vært hos det regionale helseforetakets eget it-selskap, Sykehuspartner, og fått både opplæring og administrativ tilgang til alle linuxsystemer i helseregionen

• Massive protester mot anbudet

Avviste faren

Både teknologidirektør Thomas Bagley og adminsistrerende direktør Cathrine Lofthus nektet den gangen for at utenlandske IT-arbeidere har hatt utvidete rettigheter til nordmenns pasientdata. Etter NRKs avsløringer, innrømmer ledelsen at utenlandske IT-arbeidere har hatt tilgang til sensitiv pasientdata, men mener at omfanget ikke er så stort.

NRK opplyser at de har liste over rundt 100 navn på bulgarske IT-ansatte som har hatt tilgang til pasientdata, samt antall ganger de har vært pålogget.

Mistet tillit

– Fagforbundet har ikke tillit til teknologidirektør Thomas Bagley i Helse Sør-Øst. Denne saken må få konsekvenser, sier AU-medlem i Fagforbundet, Sissel M. Skoghaug, som vil avvente resultat av det ekstraordinære styremøtet i ettermiddag.

Etter styremøtet uttalte Skoghaug til NRK onsdag kveld: – Vi har svekket tillit til helsevesenet.

De tre forbundene krever at avtalen med Hewlett Packard i Bulgaria må sies opp, og at Helse Sør-Øst tar tilbake ansvar og drift av IT-systemene.

– Vi tar også kontakt med Datatilsynet for å få deres vurdering i lys av de opplysningene NRK har kommet med, opplyser Skoghaug.

Må medføre lovendring

Skandalen med pasientdata i Helse Sør-Øst kommer i kjølvannet av andre store IT-skandaler, drift av Nødnett og IT-systemene til borerigger.

– Vi mener at dette bør få politiske konsekvenser. Vi trenger å få på plass et lovverk som hindrer at kritisk infrastruktur blir satt ut på anbud på denne måten, sier Skoghaug.

Vi har ikke lenger tillit til teknologidirektør Thomas Bagley

AU-medlem Sissel Skohaug, Fagforbudnet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy