– Flere barnehagelærere – mindre voksentid
I går la kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fram et forslag om bemanningsnorm og flere barnehagelærere i barnehagene. Flora kommune har i flere år hatt to barnehagelærere på hver avdeling, og noen av konsekvensene frustrerer øvrige ansatte og Fagforbundets tillitsvalgte.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I Flora kommune er mange barnehageansatte frustrert fordi ordningen med to barnehagelærere i hver avdeling fører til at de er færre voksne som i perioder skal ta seg av flere barn.
Forklaringen er at alle barnehagelærere har rett til planleggingstid, og er ikke sammen med barna alle timene de er på jobb. Samtidig kunne kommunen utvide antall barn i hver avdeling fra 18 til 20 fordi to av de tre ansatte på avdelingene har utdanning som barnehagelærer.
• Fagforbundet savner lovfesting av barne- og ungdomsarbeidere i barnehagene
Dårligere kvalitet og mindre trygghet
– Vi har hatt denne ordningen i flere år, og jeg merker at det har bygget seg opp en frustrasjon over konsekvensene blant oss som er barne- og ungdomsarbeidere eller assistenter, sier Aud Rasmussen som er Fagforbundets tillitsvalgt i en av barnehagene i Flora.
Hun understreker at kritikken ikke er rettet mot barnehagelærerne i kommunen, men mot en modell som etter hennes mening bidrar til at de ansattes voksentid med barna er redusert, og at dette går ut over kvaliteten på tjenesten og tryggheten til barnehagebarna.
Tverrfaglig samarbeid
I mai besøkte SKKO-leder Mette Henriksen Aas Flora. Hun synes det er bekymringsfullt når kommunen tror de har laget en bedre tjeneste for barna, men at det i stedet viser seg at konsekvensene ikke ble helt slik det var tenkt, samtidig som frustrasjonen brer seg blant mange av de ansatte.

– Jeg har et inntrykk at av mange politikere – både lokalt og sentralt – tror at alt blir bra i barnehagene bare de får ansatt flere barnehagelærere. Så enkelt er det ikke.
– Barnehagelærerne har en sentral og svært viktig rolle i barnehagene. Men det har også de øvrige ansatte – ikke minst dem med utdanning som barne- og ungdomsarbeidere. Kvalitet i barnehagen dreier seg om tverrfaglig teamarbeid, sier Mette Henriksen Aas.
En når de burde vært to og to når de burde vært tre
– Både barnehagelærere og øvrige ansatte går i et vaktsystem for å dekke opp hele barnehagedagen, forteller Reidun Book Bjerck som er verneombud i av kommunens barnehager.
– Når to av tre voksne på avdelingen har planleggingstid som en del av tariffavtalen sin, betyr det at vi noen ganger bare er én som er sammen med barna når vi burde vært to, og to ansatte noen ganger når vi burde vært tre, sier hun.
– Barnehagelærerne er på jobb, og har sagt at de kan hentes hvis det er behov for dem. Men vi forsøker i det lengste å unngå det. De har jo rett til denne planleggingstiden, og det ønsker vi å respektere, sier Reidun Book Bjerck og Aud Rasmussen.
Har økt antall barn
– Barnehagelærerne regner seg selv som operative, også når de ikke er det fordi de er opptatt med planlegging eller andre administrative gjøremål.
– Med flere barnehagelærere på hver avdeling, kan også barnehagene øke antall barn på avdelingen, og i Flora er antall barn økt fra 18 til 20 på avdelingene. Det bidrar til at det blir enda mer hektisk for dem som er sammen med barna når andre har planleggingstid, sier Anne Kristin Førde som er SKKO-leder i Sogn og Fjordane.
Hun kjenner til at flere kommuner i fylket vurderer en liknende modell med to barnehagelærere på hver avdeling, og mener det er viktig å kjenne alle sider ved en slik omlegging før de fatter en beslutning.
– Føler oss mindre verdt
Med to barnehagelærere på avdelingene er også beslutningssystemene endret.
– Vi må forholde oss til to ledere. Dette kan være vanskelig, så vi ønsker én leder som har hovedansvaret. Vi blir bedt om å komme med innspill, men er i mange tilfeller ikke med når beslutninger som angår oss blir tatt. Etter mange års erfaring føler vi oss mindre verdt, forteller Reidun Book Bjerck og Aud Rasmussen.
– Vi ønsker et bedre teamarbeid mellom fagarbeider/assistenter og barnehagelærere. Fagarbeider har mye kompetanse som ikke alltid blir brukt etter at modellen med to barnehagelærere ble innført. Barnehagelærere har alltid et høyere ansvar som inngår i stillingsavtaler og kompetanse. Vi ønsker at vi kunne jobbe enda bedre sammen og bruke kompetansen som vi har som fagarbeidere. Dette samarbeidet var nok bedre før modellen med to barnehagelærere ble innført, mener de.

– Må ta diskusjonen
Etter å ha lyttet til de tillitsvalgte, mener Mette Henriksen Aas at dette er problemstillinger som det er viktig å sette søkelyset på.
– Vi samarbeider godt med Utdanningsforbundet om mange viktige saker som blant annet en bemanningsnorm i barnehagene. Men når det oppleves som problematisk at to av tre ansatte på avdelingene er barnehagelærere med planleggingstid i avtalene sine, må vi ta en diskusjon for å se om noe kan gjøres annerledes, sier hun.
– Den nye rammeplanen for barnehager har svært gode intensjoner og formuleringer. Men det gjenstår å se hvordan de kan oppfylles. Hvis den nye barnehageloven gir oss en bemanningsnorm med fire ansatte på en avdeling med 20 barn, er det selvsagt bra at halvparten av dem er barnehagelærere. I tillegg ønsker vi at minst 25 prosent skal være fagutdannet.
– Hvis det ikke blir normen, kan det hende vi blir nødt til å se på tariffavtalene, og om planleggingstid skal følge stillingene og ikke utdanning, sier Mette Henriksen Aas.