– Folk spratt opp for å gi penger til flyktningene

GLAD: Eddie Whyte er glad for den store givergleden.

GLAD: Eddie Whyte er glad for den store givergleden.

Jaran Stenstad

Under en spontan innsamlingsstafett samlet fylkeslagene i Fagforbundet inn 100.000 kroner til syriaflyktningene. I tillegg vedtok landsstyret å gi 200.000.

2015091814220220150922133858

vegard.velle@fagbladet.no

Under landsstyremøtet til Fagforbundet i går oppfordret Fagforbundet Oppland de andre fylkeskretsene om å bidra til innsamlingsaksjonen for syriaflyktningene. Det som fulgte ble en sterk markering av solidaritet.

Folk spratt opp for å gi penger

Fylkeslaget sendte stafettpinnen videre til Østfold, som tok utfordringen og sendte oppfordringen videre til Akershus, som pekte på Rogaland, som henstilte til Buskerud, videre til Telemark, derfra til Møre og Romsdal, så til Sør Trøndelag og til slutt til Nord Trøndelag. Til sammen forpliktet fylkeskretsene seg til å gi over 100.000 kroner.

LES OGSÅ:

– Jeg blir rørt og glad over å være nordmann

Fagforbundet støtter innsamlingen

– Folk bare spratt opp under møtet og utfordret hverandre. Det skyldes at Fagforbundet er en solidarisk organisasjon, hvor medlemmene ikke bare hjelper hverandre, men også folk fra andre land. Internasjonal solidaritet er en av våre grunnleggende verdier, og folk er bevisste på det, sier Eddie Whyte fra forbundsstyret til Fagforbundet.

Stafett blant fagforeningene

Whyte påpeker at vel så viktig som pengene, er det å ta i mot og hjelpe flyktningene i hjemkommunene. Landsstyrets medlemmer oppfordrer nå Fagforbundets 500 fagforeninger om å bla opp. Blant annet har Fagforbundet Søndre land gitt 10.000 kroner.

– Flyktningkrisa er både en politisk og humanitær krise. Den store strømmen av mennesker på flukt har utløst en enorm humanitær krise, men den kan ikke løses bare med humanitære virkemidler. Verdenssamfunnet har en plikt til å bidra til å fjerne årsakene til at folk drives på flukt, sier landsstyret i Fagforbundet.

Forsterker krisa

Landsstyret refser dem som lukker grensene sine.

– Når stadig flere europeiske land igjen stenger grensene, bidrar de til å forsterke krisa og skjerpe motsetningene. Uavhengig av hvor høyt Europa bygger sine gjerder, vil kriger og konflikter tvinge mennesker til å flykte for å redde livene sine. Flyktningene som presser på Europas grenser er bare en liten del av problemet, heter det fra landsstyret.

Det er anslått at 7,6 millioner mennesker er på flukt internt i Syria. 4 millioner mennesker har flyktet ut av landet, av dem er 2 millioner barn. Landsstyret ber folk om å stille opp.

– Ikke siden andre verdenskrig har flere vært på flukt. Norge og EU-landene må ta i mot langt flere mennesker på flukt. Fagforbundet oppfordrer alle landets kommuner til å åpne for flere flyktninger. Kommunene må legge til rette for innbyggere som ønsker å gjøre en frivillig innsats.

Slik kan du hjelpe

Pengene fra innsamlingskampanjen går til Norsk Folkehjelp. Målet er å samle inn tre millioner kroner.

– Alle forbund, foreninger, klubber og medlemmer oppfordres til å ta stafettpinnen videre, sier landsstyret. På sine nettsider har Norsk Folkehjelp en sak som heter «Slik kan du hjelpe folk på flukt». Der beskrives kort og greit flere måter å støtte på. Det første er å gi penger ved å sende SMS «flukt» til 2160. Man kan gi enkeltbeløp til ovennevnte konto, som er en spesialkonto for fagbevegelsen. Det er også mulig å starte egen innsamling for flyktninger.

– Flyktningkrisa er både en politisk og humanitær krise

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy