– Folk vil ikke ha borgerlig politikk

SLAET IKKE VUNNET: Mette Nord peker på at vi fremdeles har en borgerlig regjering, og hun tror ikke de vil bedre kommuneøkonomien.

SLAET IKKE VUNNET: Mette Nord peker på at vi fremdeles har en borgerlig regjering, og hun tror ikke de vil bedre kommuneøkonomien.

– Valgresultatet er veldig gledelig. Folk har sendt et signal om at de ikke ønsker borgerlig politikk, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

2015091515492220150921113911

Vegard Velle

vegard.velle@fagbladet.no

Mette Nord tror det blir en helt annen satsing på velferdstjenester der hvor venstresiden eller de rødgrønne tar over. Hun tror også på et annet og bedre samarbeidsklima mellom fagbevegelsen og lokalpolitikerne.

– Mange av Fagforbundets kjernesaker har kommet godt fram i valgkampen: privatisering og konkurranseutsetting, sentralisering, en god helsepolitikk og miljøpolitikken.

– Folk har hørt budskapet om at vi trenger fellesskapsløsninger, noe som betyr at de som har muligheten til det, skal bidra med mer enn de som har mindre ressurser, sier Nord.

Ny byregjering i Oslo

I Oslo synes hun det er fantastisk å få en byregjering som tenker fellesskap, og ikke bare marked ved enhver anledning. Et byråd som gjør slutt på stoppeklokkeomsorgen og som bekjemper de store skillene mellom øst og vest i byen.

– At venstresiden vant, trass eiendomsskatten, viser at hvis vi er standhaftige, er det mulig å vinne valg, også med eiendomsskatt. Høyre kjørte foran seg svake grupper her, for eksempel minstepensjonister, som uten eiendomsskatten godt mulig ville bli nødt til å kjøpe tjenester til en høyere verdi enn eiendomsskatten de eventuelt betaler.

Men Nord advarer mot å tro at slaget er vunnet.

– Fremdeles sitter den borgerlige regjeringen ved makten to år til, og regjeringen kommer ikke til å bedre kommuneøkonomiene rundt om. Derfor må vi være tålmodige og jobbe for et skifte i 2017, sier hun.

Skremt

Forbundslederen er også skremt over den lave valgdeltakelsen.

– Den lave valgdeltakelsen må vi ta på alvor. Om folk slutter å bruke stemmeseddelen, er det en fare for at demokratiet vil forvitre.

– Valgresultatet er fantastisk.

Mari Sanden, leder av Fagforbundet i Oslo, tror på et maktskifte i hovedstaden. Hun er optimistisk og tror på nye tider.

– Oslo har hatt 18 år med borgerlige styre. Nesten alt annet enn det nåværende regimet er bra. Oslo har de lengste barnehagekøene i landet, parkene ser tragiske ut, og byrådet har satt egne folk i posisjoner i hele det kommunale apparatet.

Hun tror folk var leie nå.

– Brukere har stått fram gang på gang og fortalt om mangler, men blitt avvist. Etter hvert har stadig flere fått en opplevelse at kommunen ikke fungerer slik den fremstår.

Sanden har høye forventninger. Først og fremst tar hun det som selvfølgelig at det nye byrådet vil ha en helt annen respekt for de ansatte.

– Ved konkurranseutsetting sier du jo at andre kan gjøre jobben bedre enn dine egne ansatte.

Fagforbundet i Oslo forventer også en satsing på hele og faste stillinger, samt at det nye byrådet ikke vil ta i bruk den nye arbeidsmiljølovens regler om midlertidighet.

Tror på nye takter

Mari Sanden regner med at forbudet mot å bygge kommunale barnehager vil opphøre, at det vil bli minst 3000 nye barnehageplasser og to barnehageopptak i året og at vikarbudsjettene i barnehagene vil øke, slik at barnehagene raskt får en erstatning når noen er syke. Hun tror på nye takter i hjemmetjenesten.

– Det var lurt å øremerke eiendomsskatten til 500 nye stillinger i hjemmesykepleien og hjemmeomsorgen. Hjemmetjenesten har blitt en glemt tjeneste. Morgenstellet foregår mange steder først klokka 12, og folk løper beina av seg.

Hun ser muligheten for flere hele stillinger og økte stillingsbrøker her.

Må passe på politikerne

Men Oslolederen tror ikke alt blir honky dory:

– Vi er nødt til å politisere fagbevegelsen, jobbe hardt og stille krav. For det går jo ikke an å overlate politikere til seg selv. Vi må i større grad presentere løsninger.

Hun nevner for eksempel sykehjem: Hva er et godt sykehjem?

– Nå har vi muligheten til å mene noe om det.

Hun antar likevel at det vil ta tid å snu skuta, siden kommunens byråkrati er vant til et høyreregime. Etatens og kommunens virksomheter har blitt talerør for høyrebyrådet. Folk tør ikke uttale seg, og Fagforbundet slipper ikke til på arbeidsplasser flere steder.

Ferdig med mørkeblått mareritt

Også Bjørn Willumsen, som leder Fagforbundet i Tromsø, er strålende fornøyd. I Tromsø er det et rent flertall for venstresiden, inkludert AP, SV og Rødt.

– Dette er en stor dag for oss. Jeg puster lettet ut anser oss ferdige med det mørkeblå marerittet. Hadde disse fått styre en periode til, hadde mye raknet i Tromsø, tror han.

Han mener høyrestyret falt for eget grep.

–Høyresiden gikk for langt. De stakk kommersielle sugerør ned i offentlige kasser, og det liker ikke tromsøværinger.

Spekultantparadis i Tromsø

Willumsen mener det haster å gripe fatt i boligpolitikken.

– Mange unge makter ikke å komme seg inn i boligmarkedet på grunn av de høye boligprisene. Tromsø har vært et spekultanparadis i mange år. Det nye byrådet vil balansere denne med en offentlig boligbygging som sørger for gode boliger til alle.

En stor seier for renholderne

Tromsø-lederen forventer også at det nyvalgte flertallet vil stoppe privatiseringen og den aggressive arbeidsgiverpolitikken.

– Allerede er felleskjøkkenet for institusjoner og hjemmetjenester privatisert og blitt dyrere og dårligere. Den neste gruppen som skulle privatiseres var renholderne i kommunen. Det blir det en slutt på nå, og vi har vunnet en stor seier sammen med dem.

Åpen byparlamentarisme

Også de kommunale barnehagene ble i tur og orden nedlagt, og barna ble kanalisert over i de kommersielle barnehagene til Læringsverkstedet og Norlandia.

Willumsen er lut lei av det parlamentariske systemet i byen, som bidrar til at møter foregår bak lukkede dører og saksbehandlingen blir utilgjengelig.

– Både SV og Rødt er motstandere av den parlamentariske modellen og har sagt de ikke vil sitte i byråd med AP med byparlamentarisme. AP sier de vil eksperimentere med en åpnere, mer demokratisk parlamentarisk modell, med færre byråder og rådgivere.

Gikk tom for unnskyldninger

Også i Bergen har venstresiden fått flertall, på bekostning av de borgerlige. Høyresiden har sittet ved makten i 12 år. Og Arbeiderpartiet har ikke vært større siden 1971.

– Det var helt overveldende å være i Bergen og se de gode resultatene. Endelig fikk vi et polarisert valg. Høyresiden gikk tom for energi for lenge siden, men kunne lenge skylde på de rødgrønne for mangelen på egne løsninger for befolkningen. Nå gikk de tom for unnskyldninger, forteller Sara Bell, leder av Fagforbundet Bergen.

De ansatte vil få en annen oppmerksomhet

Når Fagforbundet forsøkte å kommunisere med høyrebyrådet, så var det som om å møte en vegg. Til gjengjeld har motstanden derfra styrket samarbeidet på venstresiden. Bell tror det faglig-politiske samarbeidet bidro til at AP ble tydeligere på saker som privatisering og retten til en heltidsjobb.

– Jeg antar det største skillet mellom høyre- og venstresiden vil være at venstresiden prioriterer de ansatte og ser disse som den viktigste kapitalen. Det er de ansatte du må investere i, skal tjenestene bli bedre. Høyresiden på sin side, er fastklistret i en bedriftstankegang.

Vekk med kommersielle vikarbyråer

Bell regner med at venstresiden sørger for at de som er vanskeligst stilt i kommunen får det bedre.

– De uføre har fått mindre igjen å leve for under høyrestyret, mens de rusavhengige har blitt jaktet på av politiet, som har bøtelagt dem, skrevet ut kjempehøye bøter og bortvist dem.

Hun forventer at den nye makta vil fjerne de kommersielle vikarbyråene, slik de lovet i valgkampen, og det vil bli en slutt på privatiseringen. Også Bell er opptatt av styringsmodellen.

– Jeg håper at de som tar over makten vil avvikle modellen med byregjering. Denne er slett ikke fremmende for folkestyret.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy