– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Andrekandidaten på stortingsvalglista til Nordland Arbeiderparti, Mona Nilsen, har et tindrende klart budskap til landsmøtet: Et samfunn hvor arbeiderne ikke trenger å jakte ekstravakter.
– Folk kan ikke betale regningene med applaus, mener Mona Nilsen.
• Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Kvinner og deltid
– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter. Slik skal det ikke være, sier Mona Nilsen til FriFagbevegelse.
– Det er flest kvinner som arbeider deltid. Dette er også et likestillingsspørsmål, som handler om økonomi og selvstendighet. Det handler rett og slett om trygghet, sier Nilsen.
– Arbeider du deltid og jakter vakter, vet du ikke når eller om du skal møte opp. Det vet ikke banken din heller. Da har du også problemer med å få lån til egen bolig. Slik skal vi ikke ha det, poengterer hun.
Bakgrunn fra fagbevegelsen
Mona Nilsen har bakgrunn som fylkesleder i FO, og har vært aktiv i et heltidsprosjekt sammen med KS, Fagforbundet og sykepleierforbundet i Nordland. Hun er leder i Nordland Arbeiderparti og ventes å følge nestleder Bjørnar Skjæran til Stortinget etter høstens valg.
Selv har hun også jobbet i omsorgstjenesten. Hun er både kjent med problematikken og har selv erfaringer fra den.
Hun applauderer partiets satsing på heltid.
– Nå har det vært snakk om en heltidskultur i ti år, men ingenting har skjedd. En heltidsreform er helt avgjørende for å få til et skikkelig løft. Vi må endre lovverket. Heltid må bli normalen, ikke deltid, mener Mona Nilsen.
Arbeiderpartiet går inn for at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett for å øke stillingsgraden. Bevisbyrden må snus: Arbeidsgiver må bevise at det er nødvendig å utlyses deltid, ikke heltid. Hittil har det vært motsatt.
Nilsen mener arbeidet til koronakommisjonen viser at heltidsstillinger er viktig for å sikre bedre smittevern i eldreomsorgen.
Mindre sykefravær
Mange prøver ut ordninger med faste vikarpooler. Nilen er ikke trygg på at det er en garanti for å lykkes med det.
– Hos noen fungerer det greit. Men det kan også være stressende for noen. Det kan være vanskelig å ha flere arbeidsplasser å forholde seg til og møte opp til, mener hun.
– Hvordan skal dette finansieres?
– Det må ikke koste så mye mer hvis hele stillinger byttes ut med mange mindre stillingsbrøker. Å øke grunnbemanningen kan bli en kostnad i starten. Men all erfaring tilsier at sykefraværet går ned der grunnbemanningen økes. Da går kostnadene heller ned. Alternativet er å bruke bemanningsbyråer og leie inn vikarer. Det koster også penger, poengterer hun.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal