– Vi må gå fra å jakte deltid til å jakte heltid, mener leder i Nordland Ap, Mona Nilsen.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Andrekandidaten på stortingsvalglista til Nordland Arbeiderparti, Mona Nilsen, har et tindrende klart budskap til landsmøtet: Et samfunn hvor arbeiderne ikke trenger å jakte ekstravakter.
– Folk kan ikke betale regningene med applaus, mener Mona Nilsen.
• Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Kvinner og deltid
– For 70 år siden sto bestefar med lua i hånda og ventet på jobb. I dag sitter flere av mine venninner med mobilen i hånda og venter på ekstravakter. Slik skal det ikke være, sier Mona Nilsen til FriFagbevegelse.
– Det er flest kvinner som arbeider deltid. Dette er også et likestillingsspørsmål, som handler om økonomi og selvstendighet. Det handler rett og slett om trygghet, sier Nilsen.
– Arbeider du deltid og jakter vakter, vet du ikke når eller om du skal møte opp. Det vet ikke banken din heller. Da har du også problemer med å få lån til egen bolig. Slik skal vi ikke ha det, poengterer hun.
Bakgrunn fra fagbevegelsen
Mona Nilsen har bakgrunn som fylkesleder i FO, og har vært aktiv i et heltidsprosjekt sammen med KS, Fagforbundet og sykepleierforbundet i Nordland. Hun er leder i Nordland Arbeiderparti og ventes å følge nestleder Bjørnar Skjæran til Stortinget etter høstens valg.
Selv har hun også jobbet i omsorgstjenesten. Hun er både kjent med problematikken og har selv erfaringer fra den.
Hun applauderer partiets satsing på heltid.
– Nå har det vært snakk om en heltidskultur i ti år, men ingenting har skjedd. En heltidsreform er helt avgjørende for å få til et skikkelig løft. Vi må endre lovverket. Heltid må bli normalen, ikke deltid, mener Mona Nilsen.
Arbeiderpartiet går inn for at deltidsansatte skal ha fortrinnsrett for å øke stillingsgraden. Bevisbyrden må snus: Arbeidsgiver må bevise at det er nødvendig å utlyses deltid, ikke heltid. Hittil har det vært motsatt.
Nilsen mener arbeidet til koronakommisjonen viser at heltidsstillinger er viktig for å sikre bedre smittevern i eldreomsorgen.
Mindre sykefravær
Mange prøver ut ordninger med faste vikarpooler. Nilen er ikke trygg på at det er en garanti for å lykkes med det.
– Hos noen fungerer det greit. Men det kan også være stressende for noen. Det kan være vanskelig å ha flere arbeidsplasser å forholde seg til og møte opp til, mener hun.
– Hvordan skal dette finansieres?
– Det må ikke koste så mye mer hvis hele stillinger byttes ut med mange mindre stillingsbrøker. Å øke grunnbemanningen kan bli en kostnad i starten. Men all erfaring tilsier at sykefraværet går ned der grunnbemanningen økes. Da går kostnadene heller ned. Alternativet er å bruke bemanningsbyråer og leie inn vikarer. Det koster også penger, poengterer hun.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye